Nederlandse taal en cultuur

Minor Nederlands

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Een advies is pas een goed advies wanneer het door de ander wordt overgenomen. Daarvoor moet je goed kunnen luisteren, overtuigen, presenteren, rapporteren en feedback geven. Ook jij realiseert je dat je als aankomend professional je plannen en ideeën voor het voetlicht moet gaan brengen bij klanten, opdrachtgevers, projectmedewerkers, stakeholders en anderen. Professioneel kunnen communiceren is een voorwaarde om daarin succesvol te kunnen zijn.

Je wilt jouw vaardigheid verbeteren zodat je voor de dag kunt komen met een aansprekende presentatie, een helder rapport, een overtuigend tweegesprek of een wervende brief. Je wilt groeien in het spreken met een variëteit aan woorden en afwisseling in zinsbouw. Je wilt onderzoeksresultaten kunnen vatten in een overtuigend rapport met steekhoudende argumentatie en solide onderbouwing. Dat is wat deze minor je kan bieden. En nog veel meer.

Communicatieve vaardigheden leer je door te ‘doen’. Aán de slag dus met veel opdrachten om het schrijven, presenteren, gesprekken voeren, vergaderen enz. in de praktijk te oefenen. Je docenten en je ‘critical friends’ voorzien je telkens van handvatten en tips & tops. Zo verbetert je vaardigheid zienderogen. Met deze minor zet je een flinke stap richting een succesvolle afstudeeropdracht en een mooie professionele loopbaan.

Sfeerafbeelding Fontys

 • Programma

  De minor Nederlands biedt een samenhangend programma met modulen communicatieve vaardigheden op B- en C-niveau (ERK-niveaus). Deze 30 credits minor wordt aangeboden met een A2+ of B1 instapniveau. Is dat niet helemaal wat je zoekt? Dan kun je ook kiezen voor de Mix and match varianten van 15 credits die je kunt volgen met een  A2 of B2 startniveau en combineren met bijvoorbeeld Engels of Duits.

  Wat wil je leren? Bijvoorbeeld een goede e-mail schrijven? Of hoe je een overtuigend rapport, betoog of een wervende tekst maakt? Hoe kom je tot goede zinnen? En tot een goede tekstopbouw? Daarvoor ontvang je in de minor duidelijke handvatten. Een andere belangrijke vaardigheid is presenteren. Hoe zorg je ervoor dat je publiek geboeid blijft luisteren en de boodschap oppikt? Je zult zien hoe je plankenkoorts vermindert met handvatten en een goede voorbereiding.

  Je kijkt met andere ogen naar onze veelzijdige cultuur en gaat veel opsteken van de module ‘Lezen’. Zo hoef je niet meer moedeloos te worden van de stapel literatuur die nog op je ligt te wachten en ontdek je misschien (wel weer) het plezier in lezen. En wist je dat kennis van literatuur en verhaalanalyse goed van pas komt bij het begrijpen van alle fictionele teksten? En dat je er ook op het gebied van film profijt van kunt hebben? Ook daarmee kun je in de minor aan de slag.

  De minor leert je ook ‘je mondje te roeren’; via het oefenen met gesprekstechnieken ga je met meer zelfvertrouwen het tweegesprek of de discussie in. Met een grotere woordenschat en een effectieve strategie word je serieuzer genomen en zul je beter je doel bereiken.

  Naast de vaardigheidsmodules krijg je de opdracht om te laten zien hoe je je professionele communicatievaardigheden in de praktijk brengt. Je doet dat via het schrijven van een goed gestructureerd en onderbouwd onderzoeksvoorstel en -verslag vanuit een onderwerp uit je major.

 • Voor wie?
  De minor Nederlands is een goede keuze als je een flinke stap vooruit wil maken in je communicatieve vaardigheden. De minor wordt gekozen door studenten uit alle richtingen. Zo zijn er bijvoorbeeld studenten Werktuigbouwkunde die o.a. willen groeien in het schrijven van handleidingen. Maar ook studenten van lerarenopleidingen, vanuit Economie en Marketing of Sociale opleidingen of HRM kiezen voor deze minor.

  Bij deze minor word je meegenomen in een actief en afwisselend programma waarbij je vooral veel aan het ‘doen’ bent. Dat je een flinke stap vooruit maakt, vraagt wel van wat je. Je neemt deel aan alle bijeenkomsten en je oefent je vaardigheden in de praktijk via de verschillende opdrachten. Het vraagt ook van je dat je feedback geeft en ontvangt. De beste manier om een vaardigheid te leren is door feedback te ontvangen van docent en medestudent, je ‘critical friends’, en die te gebruiken voor een verbeterslag.
  Sfeerafbeelding Fontys
 • Leerdoelen

  Na deze minor:

  • Heb je je mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid aantoonbaar verbeterd.
  • Heb je kennis opgedaan over thema’s binnen de communicatie en kun je die ook toepassen.
  • Ben je in staat te laten zien hoe je je professionele communicatievaardigheden in de praktijk brengt, via het schrijven van een goed gestructureerd en onderbouwd onderzoeksvoorstel en -verslag vanuit je major.
  Sfeerafbeelding Fontys
 • Contact & Inschrijven

  Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
  Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

  Toelating

  Na je inschrijving volgt een intakegesprek waarin we je instapniveau bepalen.

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met minortaalencultuur@fontys.nl of telefoon 08850 82255.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Praktische informatie

  Startdatum & duur

  De 30 credits minor wordt twee keer per jaar aangeboden nl. in semester 1 (september/januari) en semester 2 (februari/juli). Instapniveau B2. Duur: 20 weken / één semester.

  Mix and Match varianten

  • Minor TC Nederlands I: start in periode 1 en 3, instapniveau B1.  Duur: 10 weken / één periode; 15 credits
  • Minor TC Nederlands II: start in periode 2 en 4, instapniveau B2. Duur: 10 weken / één periode; 15 credits

  Uitvoerende instantie

  Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS), Mgr. Claessensstraat 4, Sittard

  Lesplaats

  Eindhoven

  CEF-eindniveaus

  B1/B2/C1

  Studiepunten

  30 credits

  Ingangseisen

  De examencommissie van je eigen hogeschool moet instemmen voor deelname aan de minor

  Sfeerafbeelding Fontys