Franse taal en cultuur

Minor Frans

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Heb jij ook je hart verloren aan de charmes van Frankrijk? Logisch, met dat uitgestrekte platteland, het ‘joie de vivre’ en de beste wijnen van de wereld. Hoe mooi zou het zijn als je dit kunt verbinden met je toekomstig werkveld?

Daarvoor zijn volop kansen. Voor het Nederlandse bedrijfsleven is Frankrijk een zeer belangrijke handelspartner. Het land behoort tot de grootste handelsmachten ter wereld. Om groeimogelijkheden te benutten, is echter kennis nodig van de Franse taal en cultuur. Om zaken te doen moeten we elkaar immers eerst begrijpen. Waarom wil een Fransman bijvoorbeeld bij een zakenlunch pas tijdens de koffie over het contract praten? Spreken alle Fransen eigenlijk hetzelfde Frans? Waarom kun je het moderne Frankrijk niet begrijpen zonder iets te weten over de Franse Revolutie? Breng je deze kennis mee als aankomend professional, dan is dat zeker een pré.

Met de minor Franse taal en cultuur verbeter je in relatief korte tijd je Franse taalvaardigheid aanzienlijk én raak je thuis in de Franse (beroeps)cultuur. Of je nu Vastgoed en Makelaardij studeert, International Business, Werktuigbouwkunde, Journalistiek of Dansacademie: de minor Franse taal en cultuur vergroot je wereld.

Sfeerafbeelding Fontys

“Blijkbaar eten niet alle Fransen een croissant met jus d’orange bij het ontbijt en Parijs blijkt een rioolmuseum te hebben. Dat je zulke dingen leert naast de taal, maakt deze minor interessant”.

Maud Vrolings, studente Engels

 • Programma

  Met de minor Franse taal en cultuur maak je een flinke stap vooruit in je taalvaardigheid. Het programma is intensief, maar heel gestructureerd. Je weet waar je aan toe bent en wat je moet doen om je certificaat te behalen.

  Voor luisteren, lezen, spreken, schrijven in het Frans biedt het programma aansprekende actieve werkvormen. Daarnaast komt de taal tot leven door het bekijken en recenseren van films, televisie-uitzendingen en documentaires. Je doet verschillende opdrachten en via een vocabulairedossier maak je de groei van je woordenschat zichtbaar.

  Naast de actieve taalvaardigheidlessen leer je over de Franse (beroeps)cultuur via verschillende onderwerpen. Hoe vieren de Fransen bijvoorbeeld een vrijgezellenfeest? Of een housewarming? En waarom kennen zij geen 2e Kerstdag? En ga eens aan de slag met een prachtig Frans dorp dat nog niemand kent; hoe geef je toerisme daar een kans? Of welk product kun je bedenken dat je op de Franse markt wilt brengen, en hoe pak je dat aan?

  Toetsing van de lessen en workshops verloopt via tentamens, presentaties en individuele opdrachten.

  Daarnaast werk je gedurende het semester aan een praktijkopdracht. Deze resulteert in een beroepsproduct waarin je laat zien hoe je major van toepassing kan zijn op Frankrijk of een ander Frans taalgebied. Een voorbeeld is een student Engels die de invloed van het Frans op het Engels onderzoekt. Of de student Communicatie die samen met een student Commerciële economie een beurs organiseert voor promotie van de Champagnestreek. Deze praktijkopdracht rond je af met een verslag en een gesprek.

  In het programma is ook ruimte voor gesprekken met je minorcoach. Hij of zij begeleidt je bij de zelfstudieopdrachten, kijkt samen met jou naar je voortgang en heeft waar nodig contact met je studieloopbaanbegeleider.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Voor wie?

  Het leren van een taal betekent intensief bezig zijn met taal. De minor biedt dan ook een programma waarin je continu actief bezig bent. Het vraagt van je dat je deelneemt aan alle bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid in de praktijk oefent via verschillende opdrachten.

  Internationale arbeidsmarkt

  De minor Franse taal en cultuur is een goede keuze als je in je toekomstig werkveld iets wilt met Frankrijk of de Franse taal. Het vergroot aanzienlijk je kansen op de (internationale) arbeidsmarkt. Het Frans is immers een werktaal bij exportbedrijven, de Europese Unie, Internationaal Olympisch Comité en het Internationaal Strafhof Den Haag. Maar het Frans is ook voertaal in de culturele contacten met Frankrijk. Bijvoorbeeld in de gastronomie, mode, beeldende kunst, theater, dans en architectuur.

  Behalve in Frankrijk wordt ook in veel Afrikaanse landen en in Zwitserland en Canada Frans gesproken. Een student van de Sporthogeschool volgde bijvoorbeeld de minor omdat hij stage wilde lopen in Afrika.

  Kan ik het nog wel?

  Bij de start gaan we ervan uit dat je drie jaar Frans hebt gevolgd op de middelbare school. Wanneer het wat langer geleden is dat je Franse les hebt gehad, dan is dat geen probleem. Wat je geleerd hebt, komt sneller terug dan je denkt.

  Studenten die hebben gekozen voor deze minor zijn enthousiast vanwege de sneller vooruitgang die ze boeken. Door één semester alleen maar met de taal bezig te zijn, bemerk je al snel de groei in alle vaardigheden. Ook vinden ze de passie waarmee de docenten hun kennis overdragen, heel inspirerend.

  Sfeerafbeelding Fontys

  “Het is een intensieve minor, maar dat blijkt voor studenten juíst een motivatie te zijn om ervoor te kiezen. Ze weten precies wat ze moeten doen om het certificaat te behalen”

  Els Veenhuys, docent

 • Leerdoelen

  Na deze minor:

  • Heb je een mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid op B1-niveau.
  • Heb je basiskennis van en ervaring opgedaan in de (beroeps)cultuur van het taalgebied.
  • Ben je in staat een beroepsproduct op Hbo-niveau op leveren waarin je laat zien hoe je major een toepassing heeft in het taalgebied.

  Na het succesvol afronden van de minor, kunnen studenten in de meeste gevallen deelnemen aan een internationaal taalexamen op een van de erkende CEF-niveaus (Common European Framework). Voor het Frans is dat het ‘Diplôme d'études en langue française’ (DELF). Het examen hiervan staat onder auspiciën van de Franse overheid.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Contact & Inschrijven

  Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
  Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

  Toelating

  We gaan ervan uit dat je in het verleden enkele jaren Frans hebt gehad (bijv. op de middelbare school). Vlak na de start van de minor geeft een intaketest je startniveau aan binnen het A2-niveau. Heb je vragen over Frans, neem dan even contact op via minortaalencultuur@fontys.nl

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met minortaalencultuur@fontys.nl of telefoon 08850 82255.

  Sfeerafbeelding Fontys