Spaanse taal en cultuur

Met Spaans en Engels kun je de hele wereld over. In Zuid- en Midden-Amerika waar de handelscontacten toenemen, kun je met alleen Engels niet uit de voeten. In Noord-Amerika is de Spaans sprekende consument de snelst groeiende markt. Het aantal inwoners dat Spaans spreekt, is in tien jaar tijd met 60% gegroeid. Spaans is de op één na meest gebruikte taal op Twitter en de op twee na meest gebruikte taal op internet.

Voor een stage in Spaanstalig gebied of een internationale carrière is Spaans spreken een must. Naast veel aandacht voor taalverwerving (eindniveau: A2) wordt ook de cultuur van Spanje en Latijns-Amerika niet vergeten. De minor neemt je mee naar Sevilla voor een 4 daagse excursie.

Met de minor Spaanse taal en cultuur kom je goed beslagen ten ijs. We houden je flink bezig, het tempo ligt hoog. Maar binnen een half jaar tijd kun je dan ook schrijven en spreken in eenvoudig Spaans. Je bent in staat documenten te lezen en gesprekken te volgen.

Bijna 500 Miljoen mensen spreken Spaans. En jij?

Eindhoven Emmasingel 28

Emmasingel 28, Eindhoven

Locatiekaart op adres: Emmasingel 28, Eindhoven

“Het beheersen van een wereldtaal als Spaans is altijd een pluspunt. In de toekomst hoop ik terecht te komen in de sportwereld en als er één land een sportland is, is dit wel Spanje!”

Koen Kroon, student Fontys Sporthogeschool Eindhoven

 • Programma

  Het leren van een taal betekent intensief bezig zijn met taal: spreken, luisteren, schrijven en lezen. De minor biedt dan ook een programma waarin je continu actief bent. Het vraagt van je dat je deelneemt aan alle bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid in de praktijk oefent via verschillende opdrachten. Omdat je vorderingen regelmatig getoetst worden, weet je waar je aan toe bent voordat je tentamen doet.

  In het programma is ook ruimte voor gesprekken met je minorcoach. Hij of zij begeleidt je waar nodig tijdens jouw minor, kijkt samen met jou naar de voortgang en heeft, indien nodig, contact met je studieloopbaanbegeleider.

  Naast taalvaardigheid is er veel aandacht voor de Spaanse en Spaans-Amerikaanse (beroeps)cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat veel Spanjaarden niet thuis ontbijten maar in het barretje op de hoek? Of wist je dat er tijdens de siësta helemaal niet geslapen wordt? Via workshops verdiep je je bijvoorbeeld in Spaanse dans, eten of de Maya-Inca-cultuur. Met je groep werk je aan een product, bijvoorbeeld een presentatie, een folder of een spel.

  Vast onderdeel van de minor vormt de excursie naar Sevilla. Samen met docenten en medestudenten organiseer je een boeiende reis en breng je het geleerde in praktijk terwijl je geniet van de Spaanse cultuur in een prachtige oude stad.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Voor wie?
  De minor Spaans wordt veel gekozen door studenten die een stage willen gaan doen in Spaanstalig gebied of een internationale carrière als ambitie hebben. Zo zijn er o.a. studenten journalistiek, commerciële economie, International Business, Small Business, maar ook Verpleegkunde, Social Studies en Pedagogiek, die kozen voor deze minor. Of misschien wil je vanuit je studie iets met literatuur, kunst en architectuur, waarin Spaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden voorkomen.

  Bij aanvang van de minor gaan we ervan uit dat je nog geen Spaanse les hebt gehad. Mocht je al beschikken over voorkennis van Spaans op gevorderd niveau (vanaf A2), dan kun je niet deelnemen aan de minor Spaans omdat het eindniveau van deze minor A2 is.

  Beschik je over enige basiskennis (A1-niveau), dan ben je wel toelaatbaar. Door middel van een intaketest en -gesprek wordt jouw beginniveau vastgesteld en kun je in aanmerking komen voor een vervangende opdracht ter compensatie van de aanwezige voorkennis.

  Het vaardig worden in een taal betekent intensief bezig zijn met taal. De minor biedt dan ook een programma waarin je continu actief bezig bent. Het vraagt van je dat je deelneemt aan alle bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid in de praktijk oefent via verschillende opdrachten. Ook is het belangrijk te weten dat een excursie naar Sevilla een verplicht onderdeel is van deze minor.
  Sfeerafbeelding Fontys

  “Ik wist dat het een pittige minor was met grote hoeveelheden leerstof. Ondanks dat is het makkelijk te halen mits je je volledig inzet en gedreven bent om de Spaanse taal onder de knie te krijgen. Zoals docente Mieke Roelofs het ons geleerd heeft: De Minor Spaans está chupado!

  Koen Kroon, student Fontys Sporthogeschool

 • Leerdoelen

  Na deze minor:

  • Heb je een mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid op A2-niveau.
  • Heb je basiskennis opgedaan van cultuur van het taalgebied.

  Na het succesvol afronden van de minor, kunnen studenten deelnemen aan een internationaal taalexamen op een van de erkende CEF-niveaus (Common European Framework). Voor het Spaans is dat het DELE-examen (Diploma de Español como Lengua Extranjera) bij het Instituto Cervantes. Voor nadere informatie en inschrijving voor het DELE-examen, zie: www.cervantes.nl

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Contact & Inschrijven

  Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
  Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

  Toelating

  We gaan ervan uit dat je geen voorkennis hebt. Wanneer je beperkte voorkennis hebt van het Spaans op maximaal A1-niveau, nodigen we je uit voor een intakegesprek en test. We bekijken dan je niveau en hoe we daarop kunnen aansluiten met een vervangende opdracht.

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met minortaalencultuur@fontys.nl of telefoon 08850 70181.

  Sfeerafbeelding Fontys

  “Studenten vinden het fijn dat ze ‘gewoon les’ hebben. Ze weten dat als je doet wat je moet doen, dan haal je de eindstreep”

  Paula van der Velden, docente Spaans

 • Praktische informatie

  Startdatum & duur

  De minor wordt twee keer per jaar aangeboden nl. in semester 1 (september/januari) en semester 2 (februari/juli). Vast onderdeel van de minor is een vierdaagse reis naar Sevilla, Spanje.

  Duur: één semester.

  Uitvoerende instantie

  Fontys Lerarenopleiding Sittard (FLOS), Mgr. Claessensstraat 4, Sittard

  Lesplaats

  Eindhoven, Tilburg en 's-Hertogenbosch

  CEF-eindniveau’s

  A2

  Studiepunten

  30 credits

  Ingangseisen

  De examencommissie van je eigen hogeschool moet instemmen voor deelname aan de minor

  Instituto Cervantes

  Sfeerafbeelding Fontys