Programma

De Minor Chinese Taal en Cultuur begint in september en februari. Je hebt hiervoor geen voorkennis van de taal nodig! In periode 1 zal je in Eindhoven intensief lessen volgen die verzorgd worden door ervaren docenten. Je leert hier, in de Witte Dame in Eindhoven, Chinees lezen, spreken, schrijven en natuurlijk alles over de Chinese cultuur. Daarnaast zal je tijdens periode 1 beginnen aan een praktijkopdracht waarin je je major verbindt met de Chinese taal en cultuur. Voorbeelden daarvan zijn: onderzoek naar minderheden in de regio, studie naar ontwikkeling van landelijke en stedelijke gebieden of Engels geven op een middelbare school.

In periode 2 van het semester, november of mei, vertrek je dan met je medestudenten naar Guilin, China. Gedurende periode 2 volg je een programma aan de Guangxi Normal University waar je je kennis van de taal en cultuur verder ontwikkelt en deze meteen in de praktijk kunt brengen. Je verblijft in het mooie karstgebied in het zuiden van China. Daar verwerf je een stevige basiskennis van het Mandarijn. Het biedt je bovendien de kans de cultuur van het land zelf te ervaren en inzicht te krijgen in de mogelijkheden om relaties te leggen tussen Oost en West. Daarnaast is een aantal maanden studeren in China natuurlijk een mooie levenservaring.

Voor het reizen naar China in periode 4 studiejaar 2020/2021 volgen we het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken. De reis naar China komt dit studiejaar te vervallen. Er zal een alternatief lesprogramma worden aangeboden in Eindhoven.

De taalvaardigheidstrainingen in Guilin sluit je af met ‘finals’ en hier rond je ook de praktijkopdracht af. Naast het verplichte programma, worden er in Guilin keuzelessen aangeboden zoals kaligrafie en tai chi.

Mix and Match

Wil je wel Chinees leren maar niet naar China? Dan kun je je ook alleen inschrijven voor periode 1 of 3 in Eindhoven en in periode 2 of 4 een andere taal van de minor kiezen.

Spreek je al redelijk Chinees? Dan kun je je ook alleen inschrijven voor de periode (2 of 4) in China. Hiervoor ontvang je dan 15 credits.

Als minorstudent Chinees word je begeleid door je minorcoördinator. Ook in Guilin heb je een vaste persoon als aanspreekpunt, die contact onderhoudt met de minorcoördinator in Nederland.

Sfeerafbeelding Fontys

“Ik heb zelf een Chinese achtergrond en sprak al een beetje Chinees. Dankzij het verblijf in China, pikte ik de taal snel op en heb ik mijn vocabulaire flink uitgebreid”.

Jasmin Tchang, Honours Traject, student Sport, Management en Ondernemen (Hogeschool van Amsterdam)