Spaanse taal en cultuur

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Minor Spaanse Taal en Cultuur (30 ect)

Met Spaans en Engels kun je de hele wereld over. In Zuid- en Midden-Amerika waar de handelscontacten toenemen, kun je met alleen Engels niet uit de voeten. In Noord-Amerika is de Spaans sprekende consument de snelst groeiende markt. Het aantal inwoners dat Spaans spreekt, is in tien jaar tijd met 60% gegroeid. Spaans is de op één na meest gebruikte taal op Twitter en de op twee na meest gebruikte taal op internet.

Voor een stage in Spaanstalig gebied of een internationale carrière is Spaans spreken een must. Naast veel aandacht voor taalverwerving (eindniveau: A2) wordt ook de cultuur van Spanje en Latijns-Amerika niet vergeten. De minor neemt je mee naar Sevilla voor een 4 daagse excursie.

Met de minor Spaanse taal en cultuur kom je goed beslagen ten ijs. We houden je flink bezig, het tempo ligt hoog. Maar binnen een half jaar tijd kun je dan ook schrijven en spreken in eenvoudig Spaans. Je bent in staat documenten te lezen en gesprekken te volgen.

Sfeerafbeelding Fontys

Bijna 500 Miljoen mensen spreken Spaans. En jij?

“Het beheersen van een wereldtaal als Spaans is altijd een pluspunt. In de toekomst hoop ik terecht te komen in de sportwereld en als er één land een sportland is, is dit wel Spanje!”

Koen Kroon, student Fontys Sporthogeschool Eindhoven

 • Programma

  Het leren van een taal betekent intensief bezig zijn met taal: spreken, luisteren, schrijven en lezen. De minor biedt dan ook een programma waarin je continu actief bent. Het vraagt van je dat je deelneemt aan alle bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid in de praktijk oefent via verschillende opdrachten. Omdat je vorderingen regelmatig getoetst worden, weet je waar je aan toe bent voordat je tentamen doet.

  In het programma is ook ruimte voor gesprekken met je minorcoach. Hij of zij begeleidt je waar nodig tijdens jouw minor, kijkt samen met jou naar de voortgang en heeft, indien nodig, contact met je studieloopbaanbegeleider.

  Naast taalvaardigheid is er veel aandacht voor de Spaanse en Spaans-Amerikaanse (beroeps)cultuur. Wist je bijvoorbeeld dat veel Spanjaarden niet thuis ontbijten maar in het barretje op de hoek? Of wist je dat er tijdens de siësta helemaal niet geslapen wordt? Via workshops verdiep je je bijvoorbeeld in Spaanse dans, eten of de Maya-Inca-cultuur. Met je groep werk je aan een product, bijvoorbeeld een presentatie, een folder of een spel.

  Optioneel onderdeel van de minor vormt de excursie naar Sevilla. Samen met docenten en medestudenten organiseer je een boeiende reis en breng je het geleerde in praktijk terwijl je geniet van de Spaanse cultuur in een prachtige oude stad.

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Voor wie?
  De minor Spaans wordt veel gekozen door studenten die een stage willen gaan doen in Spaanstalig gebied of een internationale carrière als ambitie hebben. Zo zijn er o.a. studenten journalistiek, commerciële economie, International Business, Small Business, maar ook Verpleegkunde, Social Studies en Pedagogiek, die kozen voor deze minor. Of misschien wil je vanuit je studie iets met literatuur, kunst en architectuur, waarin Spaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden voorkomen.

  Bij aanvang van de minor gaan we ervan uit dat je nog geen Spaanse les hebt gehad. Mocht je al beschikken over voorkennis van Spaans op gevorderd niveau (vanaf A2), dan kun je niet deelnemen aan de minor Spaans omdat het eindniveau van deze minor A2 is.

  Beschik je over enige basiskennis (A1-niveau), dan ben je wel toelaatbaar. Door middel van een intaketest en -gesprek wordt jouw beginniveau vastgesteld en kun je in aanmerking komen voor een vervangende opdracht ter compensatie van de aanwezige voorkennis.

  Het vaardig worden in een taal betekent intensief bezig zijn met taal. De minor biedt dan ook een programma waarin je continu actief bezig bent. Het vraagt van je dat je deelneemt aan alle bijeenkomsten en dat je je taalvaardigheid in de praktijk oefent via verschillende opdrachten.
  Sfeerafbeelding Fontys
 • Leerdoelen

  Na deze minor:

  • Heb je een mondelinge en schriftelijke taalvaardigheid op A2-niveau.
  • Heb je basiskennis opgedaan van cultuur van het taalgebied.

  Na het succesvol afronden van de minor, kunnen studenten deelnemen aan een internationaal taalexamen op een van de erkende CEF-niveaus (Common European Framework). Voor het Spaans is dat het DELE-examen (Diploma de Español como Lengua Extranjera) bij het Instituto Cervantes. Voor nadere informatie en inschrijving voor het DELE-examen, zie: www.cervantes.nl

  Sfeerafbeelding Fontys
 • Contact & Inschrijven

  Ben je Fontys-student: schrijf je in via ProgRESS
  Ben je geen Fontys-student: schrijf je in via Kies op Maat

  Toelating

  We gaan ervan uit dat je geen voorkennis hebt. Studenten die voorkennis
  hebben krijgen een intakegesprek om te zien of deze minor van toegevoegde
  waarde is op hun reeds bestaande kennis.

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met minortaalencultuur@fontys.nl of telefoon 08850 82255.

  Meer informatie

  Neem voor meer informatie contact op met Minor Taal en Cultuur

  08850 82255
  minortaalencultuur@fontys.nl

 • Praktische informatie

  Start momenten

  September en februari

  Leslocatie

  Eindhoven en Tilburg

  De minor Taal en Cultuur Eindhoven, Emmasingel 28 (De witte Dame), 3e verdieping. De locatie bevindt zich op tien minuten loopafstand van het NS-station.

  De minor Taal en Cultuur Tilburg, Prof. Goossenslaan 1 (Campus Stappegoor), P1 (Mollergebouw), 1e verdieping lokaal C1.20

  CEF-eindniveaus

  A2

  Studiepunten

  30 credits

  Ingangseisen

  De examencommissie van je eigen hogeschool moet instemmen met deelname aan de minor

  Instituto Cervantes

  Sfeerafbeelding Fontys