Trendwatching

Startmoment(en)
September, Februari
Locatie
Tilburg
ECTs
30
Duur
20 weken
Contacturen
15-20 uur per week
 • Over deze minor
 • Wat gaan we doen?
 • Literatuur
 • Toetsing
 • Minor regeling
 • Inschrijven

Wist je dat bij bedrijven zoals Philips een hele afdeling zit met trendonderzoekers die continu nieuwe ontwikkelingen monitoren? Wil jij ook graag leren hoe je trends kunt signaleren en onderzoeken om deze vervolgens door te vertalen naar merken en organisaties? Dan zit je bij de minor Trendwatching op de juiste plek! De minor trendwatching staat in het teken van nieuwsgierig zijn, open staan voor veranderingen en de wereld door de bril van een trendonderzoeker bekijken.

Deze minor gaat over open staan voor verandering, je onderdompelen in nieuwsgierigheid en de wereld door de ogen van een trendspotter bekijken. Binnen de minor trendwatching staan het signaleren, analyseren en het toepassen van trends centraal. Je leert in grote lijnen hoe je op een systematische manier trends kunt opsporen, analyseren en interpreteren. Je leert benoemen wat de consequenties zijn van deze ontwikkelingen. Uiteindelijk pas je gevonden trendinzichten toe in de praktijk.

Gedurende deze minor leer je hoe je systematisch trends kunt signaleren, analyseren en toepassen. Met deze kennis zul je in staat zijn om organisaties te adviseren hoe zij zich kunnen aanpassen aan de snel veranderende wereld en op die manier op lange termijn succesvol te zijn. Je leert wat trends zijn en hoe je ze opspoort maar ook hoe je trends beschrijft en visualiseert. Verschillende methodieken en technieken van trendonderzoek vormen hiervoor de basis.

In de laatste fase van de minor maak je een trendrapport op maat voor een bij jouw achtergrond of interesse passend bedrijf, merk of organisatie. Tijdens de laatste fase wordt de vertaalslag gemaakt van trends en trendonderzoek naar concrete input voor bedrijven en organisaties. Trends worden in deze fase gebruikt om bedrijven inspirerende en vernieuwende input te geven om met producten, diensten of beleid beter te kunnen inspelen op veranderingen in consumentenbehoeftes.

Je kunt deze minor ook in het Engels volgen. Lees verder.

De minor wordt gedoceerd door een vast team gemotiveerde docenten die naast hun aanstelling bij Fontys vaak ook werkzaam zijn in de praktijk. Iedere docent heeft een andere achtergrond: van antropologie tot geschiedenis, van mode-academie tot kunstgeschiedenis.

Naast een team van vaste docenten wordt ieder jaar met verschillende gastdocenten samengewerkt die verhalen vertellen uit de praktijk.

Trends signaleren doe je niet door achter je computer te hangen of in een klaslokaal te zitten. Daarom ga je ook een aantal keren op excursie tijdens de minor. Tijdens deze fieldtrips maak je bijvoorbeeld een trendtour door een stad, je bezoekt een expositie of gaat op bezoek bij een trendbureau of bij een ander bedrijf dat met trendverkenningen werkt.

  • Delia Dumitrescu, A Roadtrip to Innovation.
  • Els Dragt, How to Research Trends.
  • Reader met aanvullende literatuur.

  .

   Bij de minor toetsen we je kennis en vaardigheden op verschillende manieren, via kennistoetsen, groepsopdrachten en individuele opdrachten. Je kunt de minor afronden door:

   • Minimaal 80% van de lessen aanwezig te zijn.
   • Op alle toetsonderdelen van de minor een voldoende te halen (minimaal 5,5).

   Groepsopdrachten:

   • Trendlandschap, presentatie en verslag
   • Rapport trendanalyse.

   Individuele toetsen en opdrachten:

   • Kennistoets signaleren
   • Kennistoets analyseren
   • Trendbronnen, presentatie en verslag (in twee delen)
   • Trendrapport en presentatie
   • Trendonderbouwing: trenddatabase en trendkaart

   Minor regeling

   Je kunt hier de minorregeling voor studiejaar 2018-2019 downloaden (minorregulation is also available in English). Het doel van de minorregeling is je te informeren over wat je als student gaat leren in de minor, hoe de toetsing er uit ziet en wanneer je de minor hebt afgerond. Aan de tekst in de minorregeling kunnen studenten rechten ontlenen.

   De inschrijving voor de minors die van start gaan in september 2019 is sinds begin februari opengesteld. Deze inschrijfperiode loopt tot uiterlijk 1 juli. Minors kunnen een numerus fixus instellen, waarbij de inschrijving sluit als de minor vol zit, dus zorg dat je jouw keuze op tijd maakt!

   De inschrijving voor minors die starten in februari 2020 gaat begin juli 2019 open.

   Ontdek de minor Trendwatching

   Meer weten?

   Neem contact op met de co├Ârdinator van de minor Trendwatching.

   minortrendwatching@fontys.nl

   Fontys Academy for Creative Industries

   Prof. Goossenslaan 1-04, Tilburg

   Locatiekaart op adres: Prof. Goossenslaan 1-04, Tilburg