Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Als Automotive student krijg je veel technische vakken. In de eerste twee jaar ontwikkel je dan ook een brede technische basis die je direct toepast in ons Automotive lab. Tijdens je stage in het 3e jaar duik je het bedrijfsleven in en met een minor verdiep je je kennis nog verder. Tot slot? Een afstudeeropdracht als perfecte opstap naar een baan.
Het ene moment zit je in het leslokaal, het volgende moment sta je in het Automotive lab en pas je de theorie direct toe.
Vervolgens ontdek je de losse onderdelen om tot een oplossing te komen die werkt.
In jaar 3 en 4 zit je hiervoor veel op de Automotive campus: dé plek waar (inter)nationale automotive bedrijven gevestigd zijn.
Er is geen betere plek in Nederland om de opleiding Automotive te volgen dan in Eindhoven. De stad waar techniekinnovatie van over de hele wereld samenkomt. Waar bedrijven en onderwijs nauw samenwerken zodat jij je kunt ontwikkelen tot professionele engineer. Maar Eindhoven biedt meer: een bruisend studentenleven, een studentensportcentrum, een scala aan studententeams en gezellige studieverenigingen zoals Innovum.
In de eerste twee jaren bestaan je weken uit:
Bij Fontys kun je Automotive ook volgen in het Engels. Iets voor jou? Ontdek de opleiding Automotive Engineering.
De basiskennis van een automotive engineer is erg breed. Daarom krijg je twee jaar de tijd om alles te leren van het vak: van voertuigontwerp tot motorontwikkeling, elektronica, software en productiemethoden.
Het verbeteren van voertuigen kan niet zonder goede testmethoden en kwaliteitscontroles. Bij de theoretische basis horen daarom ook vakken over regelgeving en normen.
Om voertuigen te kunnen verbeteren, is het belangrijk dat je als engineer het complete plaatje ziet. In het tweede jaar breid je jouw theoretische kennis daarom nog verder uit. Aan het einde van dit jaar bouw je samen met je projectgroep al helemaal zelfstandig een voertuig! Natuurlijk helpen we je op weg waar nodig. Onze docenten zijn altijd in de buurt om je vragen te beantwoorden.
Je krijgt vakken als: mechanica, thermodynamica, elektrotechniek, meet-en regeltechniek, motordynamica, voertuigdynamica, voertuigelektrotechniek, materialenkennis, elektrische aandrijflijnen en motormanagementsystemen.
Van de schoolbanken naar het werkveld: in jaar 3 loop je stage en pas je in een bedrijf toe wat je geleerd hebt. Bijvoorbeeld bij DAF, Inalfa Roof Systems, VDL Bus & Coach of bijvoorbeeld bij een kleinere automotive startup.
Tijdens de minor kies je zelf waarin je je specialiseert. Kies bijvoorbeeld voor de Automotive minor Electric Drive of Motorsport Engineering of één van de vele andere minoren in binnen- of buitenland. Kies je voor een Automotive minor? Dan zit je veel op de Automotive Campus in Helmond en omring je je dus met top automotive bedrijven.
In de eerste helft van jaar 4 is het tijd om je te specialiseren. Kies jij voor voertuigveiligheid of duurzame mobiliteit? Je werkt samen met internationale studenten en volgt lessen in het Engels. Zo ben jij goed voorbereid op de internationale arbeidsmarkt. Ook in deze periode zit je voornamelijk op de Automotive Campus in Helmond.
In de tweede helft doe je een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Onder begeleiding van een docent en een begeleider vanuit het bedrijf ga je aan de slag met een individuele opdracht. Hierover schrijf je een verslag en geef je een presentatie. Vaak leidt je afstuderen direct naar een baan.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.