Sprint naar content

Automotive

Automotive

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Als Automotive student krijg je veel technische vakken. In de eerste twee jaar ontwikkel je dan ook een brede technische basis die je direct toepast in ons Automotive lab. Tijdens je stage in het 3e jaar duik je het bedrijfsleven in en met een minor verdiep je je kennis nog verder. Tot slot? Een afstudeeropdracht als perfecte opstap naar een baan.

  • De brede basis van het automotive vak leer je tijdens de eerste twee jaar.

    Het ene moment zit je in het leslokaal, het volgende moment sta je in het Automotive lab en pas je de theorie direct toe.

  • Je wordt opgeleid tot systeemdenker en leert problemen te bekijken als één geheel.

    Vervolgens ontdek je de losse onderdelen om tot een oplossing te komen die werkt.

  • In het hartje van de high-tech regio Eindhoven werk je aan opdrachten van echte (automotive) bedrijven.

    In jaar 3 en 4 zit je hiervoor veel op de Automotive campus: dé plek waar (inter)nationale automotive bedrijven gevestigd zijn.

Opbouw van de komende vier jaar

Er is geen betere plek in Nederland om de opleiding Automotive te volgen dan in Eindhoven. De stad waar techniekinnovatie van over de hele wereld samenkomt. Waar bedrijven en onderwijs nauw samenwerken zodat jij je kunt ontwikkelen tot professionele engineer. Maar Eindhoven biedt meer: een bruisend studentenleven, een studentensportcentrum, een scala aan studententeams en gezellige studieverenigingen zoals Innovum.

In de eerste twee jaren bestaan je weken uit:

  • 20 contacturen
  • 10 uur projecten
  • 10 uur zelfstudie

Opleiding in het Engels volgen?

Bij Fontys kun je Automotive ook volgen in het Engels. Iets voor jou? Ontdek de opleiding Automotive Engineering.

Student van Automotive is aan het werken op zijn laptop
jaar 1
Eindhoven

Propedeuse

De basiskennis van een automotive engineer is erg breed. Daarom krijg je twee jaar de tijd om alles te leren van het vak: van voertuigontwerp tot motorontwikkeling, elektronica, software en productiemethoden.

Ontwerpen en testen

Het verbeteren van voertuigen kan niet zonder goede testmethoden en kwaliteitscontroles. Bij de theoretische basis horen daarom ook vakken over regelgeving en normen.

Studenten van Automotive werken samen
jaar 2
Eindhoven

Theoretische basis

Om voertuigen te kunnen verbeteren, is het belangrijk dat je als engineer het complete plaatje ziet. In het tweede jaar breid je jouw theoretische kennis daarom nog verder uit. Aan het einde van dit jaar bouw je samen met je projectgroep al helemaal zelfstandig een voertuig! Natuurlijk helpen we je op weg waar nodig. Onze docenten zijn altijd in de buurt om je vragen te beantwoorden.

Automotive vakken

Je krijgt vakken als: mechanica, thermodynamica, elektrotechniek, meet-en regeltechniek, motordynamica, voertuigdynamica, voertuigelektrotechniek, materialenkennis, elektrische aandrijflijnen en motormanagementsystemen.

Studenten van Automotive werken samen aan een opdracht
jaar 3
Eindhoven

Stage & minor

Stage

Van de schoolbanken naar het werkveld: in jaar 3 loop je stage en pas je in een bedrijf toe wat je geleerd hebt. Bijvoorbeeld bij DAF, Inalfa Roof Systems, VDL Bus & Coach of bijvoorbeeld bij een kleinere automotive startup.

Minor

Tijdens de minor kies je zelf waarin je je specialiseert. Kies bijvoorbeeld voor de Automotive minor Electric Drive of Motorsport Engineering of één van de vele andere minoren in binnen- of buitenland. Kies je voor een Automotive minor? Dan zit je veel op de Automotive Campus in Helmond en omring je je dus met top automotive bedrijven.

Studenten van Automotive  zijn afgestudeerd
jaar 4
Eindhoven

Specialiseren & afstuderen 

Specialisatie

In de eerste helft van jaar 4 is het tijd om je te specialiseren. Kies jij voor voertuigveiligheid of duurzame mobiliteit? Je werkt samen met internationale studenten en volgt lessen in het Engels. Zo ben jij goed voorbereid op de internationale arbeidsmarkt. Ook in deze periode zit je voornamelijk op de Automotive Campus in Helmond.

Afstuderen

In de tweede helft doe je een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland. Onder begeleiding van een docent en een begeleider vanuit het bedrijf ga je aan de slag met een individuele opdracht. Hierover schrijf je een verslag en geef je een presentatie. Vaak leidt je afstuderen direct naar een baan.

Ervaringen van studenten

Bij Automotive leiden we studenten op tot system engineers. Je doet dus algemene kennis op van engineering, met een specifieke focus op Automotive. Dit geeft je na je studie tal van mogelijkheden

Frank

Docent

Ik werkte als accountmanager en resource manager in het bedrijfsleven. Één van mijn taken was het begeleiden en coachen van jonge engineers. Dat vond ik zó leuk dat ik besloot de overstap naar het onderwijs te maken. Ik gebruik mijn ervaring nog steeds om een koppeling te maken tussen school en het bedrijfsleven. Het werkveld is erg inspirerend en ik hecht veel waarde aan het koppelen van de theorie aan de praktijk, learning on the job. Hierbij kun je denken aan stages, maar bijvoorbeeld ook aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven en bedrijfsbezoeken rondom de minor Electric Drive.

Bij Automotive leiden we studenten op tot system engineers. Dit betekent dat je als student algemene kennis opdoet van engineering, maar dat dit wordt gekoppeld aan Automotive. De intrinsieke motivatie die studenten hebben bij het werken aan projecten vind ik daarbij heel belangrijk. De insteek van de opleiding zorgt ervoor dat je niet per se in de Automotive industrie hoeft te gaan werken. Je bent breed inzetbaar. Het is goed te weten dat onze opleiding veel waarde hecht aan theorie. Wil je alleen maar sleutelen aan auto’s? Dan is dit misschien niet de best passende opleiding voor jou.

Ik hoop dat afgestudeerde studenten onze opleiding verlaten met een gezond zelfvertrouwen in hun vaardigheden als engineer. En dat ze leergierig blijven, want leren stopt niet na de opleiding. Ook in het werkveld blijf je jezelf voortdurend ontwikkelen.

Sommige teams blijven vasthangen op een probleem waarvoor een heel eenvoudige oplossing te vinden is. Daarom vind ik het heel belangrijk dat studenten vragen durven te stellen.

Arno

Docent

Als lid van het lab-team van Fontys ben ik verantwoordelijk voor het beheer van de Automotive werkplaats. Ik ben gespecialiseerd in elektrische auto’s en help de studenten die in de werkplaats aan het werken zijn. Een belangrijke rol, want in de auto-industrie wordt natuurlijk steeds meer die overstap gemaakt naar elektrisch rijden. Studenten gaan al in het eerste jaar in de werkplaats aan de slag en kunnen bij mij terecht met allerlei vragen.

Mijn grote talent is dat ik moeilijke processen en begrippen makkelijk kan uitleggen. De vragen die studenten stellen, hebben vaak een eenvoudig antwoord. Daarom vind ik het heel belangrijk dat ze die vragen aan me durven te stellen. Sommige teams blijven vasthangen op iets waarvoor eigenlijk een heel eenvoudige oplossing te vinden is. Ik vind het wel belangrijk dat studenten goed voorbereid naar me toe komen. Je moet wel eerst zelf nagedacht hebben en weten wat je precies komt vragen. Na het afstuderen wil ik dat studenten goed zelfstandig kunnen functioneren. Dat lukt alleen als je weet hoe je de juiste vragen moet stellen.

Ik ben als Fontys student ook lid van het Automotive studententeam van de TU/e. We bouwen een auto waarmee we binnen heel Europa racen tegen andere studententeams.

Nikolas

Student

Ik geniet echt van mijn tijd als student bij Fontys. Ik vind het leuk om lekker druk bezig te zijn. Naast de projecten die ik moet doen voor de opleiding Automotive, ben ik ook lid van een Automotive studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heb ik een bijbaan bij DAF en breng ik graag tijd door met vrienden om nieuwe plekken in de stad te verkennen of te kamperen in de natuur.

Hoewel het studententeam waarin ik zit van de TU/e is, mogen Fontys studenten ook gewoon lid worden. Met het team bouwen we een auto waarmee we in heel Europa racen tegen andere studententeams. Ik ben onderdeel van de groep die werkt aan de aerodynamica en richt me vooral op de voorvleugel van de auto.

Het feit dat er zo veel Automotive bedrijven gevestigd zijn in Eindhoven en Helmond maakt het vrij makkelijk om een stage of een baan in de sector te vinden. Ik heb een parttimebaan bij DAF, een bedrijf dat vrachtwagens maakt. Hier werk ik als assemblagemedewerker. Hoewel het slechts een bijbaantje is, wilde ik toch alvast in de Automotive industrie aan de slag om connecties te maken.

Een tip voor aankomend studenten? Ga echt naar alle lessen. Als je de lessen niet volgt, mis je echt informatie. Het klopt dat je de theorie ook in praktijk gaat toepassen, maar juist daarvoor is het belangrijk dat je die theorie ook echt begrijpt.

Deadline: 1 mei of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Automotive

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start in februari

    Jouw studiekeuze, begint met kennismaken voor jouw opleiding in februari.

    Take a look at our orientation events
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop en info over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Automotive

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven