Sprint naar content

Automotive

Automotive

Jouw toekomst

Als automotive engineer pas jij innovatieve technologische ontwikkelingen toe in de mobiliteit.

Waar kun je werken?

Ontwerp jij straks de nieuwste elektrische auto of motor? Werk jij aan zelfrijdende voertuigen? Zowel in binnen- als buitenland zijn er volop kansen. Liever bezig met veiligheid? Dat kan bij Defensie waar je bijdraagt aan de ontwikkeling van nieuwe technologieën voor militaire voertuigen.

Studenten van Automotive zijn aan het werken

Welk werk kun je doen?

Na de opleiding kun je aan de slag als:

Ontwerp, ontwikkel en verbeter voertuigen en hun onderdelen.

Jij maakt de meest prachtige voertuigen, zowel van binnen als van buiten.

Onderzoek alternatieve brandstoffen en verklein de ecologische voetafdruk van de auto-industrie.

Software om voertuigen te besturen zijn nu onmisbaar.

Doordat de opleiding je breed opleidt, kun je ook buiten de automotive sector aan de slag. Bijvoorbeeld als projectleider bij ASML.

Volg een Masteropleiding na je studie

Er zijn genoeg opties om na je bachelor verder te studeren. Van een hbo-master tot universitaire masteropleidingen, jouw studieloopbaan hoeft nog lang niet klaar te zijn. 

Ook kun je verder studeren aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Hiervoor kun je tijdens je studie het Pre-master traject volgen.

Toekomst in cijfers

203

eerstejaars

77.1%

stroomt door naar het tweede jaar

3.9

Dit vonden de studenten van de opleiding

20.8%

studeert door na afronden van deze opleiding

Meer cijfers

Verhalen van alumni en docenten

Sommige teams blijven vasthangen op een probleem waarvoor een heel eenvoudige oplossing te vinden is. Daarom vind ik het heel belangrijk dat studenten vragen durven te stellen.

Arno

Docent

Als lid van het lab-team van Fontys ben ik verantwoordelijk voor het beheer van de Automotive werkplaats. Ik ben gespecialiseerd in elektrische auto’s en help de studenten die in de werkplaats aan het werken zijn. Een belangrijke rol, want in de auto-industrie wordt natuurlijk steeds meer die overstap gemaakt naar elektrisch rijden. Studenten gaan al in het eerste jaar in de werkplaats aan de slag en kunnen bij mij terecht met allerlei vragen.

Mijn grote talent is dat ik moeilijke processen en begrippen makkelijk kan uitleggen. De vragen die studenten stellen, hebben vaak een eenvoudig antwoord. Daarom vind ik het heel belangrijk dat ze die vragen aan me durven te stellen. Sommige teams blijven vasthangen op iets waarvoor eigenlijk een heel eenvoudige oplossing te vinden is. Ik vind het wel belangrijk dat studenten goed voorbereid naar me toe komen. Je moet wel eerst zelf nagedacht hebben en weten wat je precies komt vragen. Na het afstuderen wil ik dat studenten goed zelfstandig kunnen functioneren. Dat lukt alleen als je weet hoe je de juiste vragen moet stellen.

Ik hoop dat studenten na hun opleiding enthousiast zijn om de wereld te verbeteren, om hun steentje bij te dragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

Rick

Docent

Ik ben wiskundedocent bij de opleiding Automotive. Binnen de opleiding moet je namelijk grote puzzels oplossen. In mijn wiskundelessen los ik zo veel mogelijk puzzeltjes op, en zo benader ik de grotere puzzels. Je moet bijvoorbeeld leren berekenen hoe een auto zo efficiënt mogelijk kan rijden. Dit leer ik studenten aan de hand van verhalen, praktijkcasussen en een flinke dosis humor. En bij de wiskundelessen die ik geef, staat de auto uiteraard vaak centraal.

Studenten die bij de opleiding Automotive naar binnen komen, willen met auto's bezig zijn. De wiskunde is voor de meeste studenten niet hetgeen waar ze het meest naar uit kijken. Toch is het een belangrijk aspect van de opleiding. Het is mijn taak om te laten zien waaróm je het zo nodig hebt. Daarbij wil ik bewijzen dat wiskunde ook leuk kan zijn.Wat ik hoop dat studenten meenemen uit mijn lessen? Dat ze wiskunde gaan zien als basis voor allerlei toepassingen. Ze leren de theorie aan de hand van de lessen en leuke verhaaltjes en bedenken vervolgens zelf “hé, misschien kan ik dit ook op andere dingen toepassen”. Als studenten dat inzien, is mijn werk geslaagd!

Na het behalen van hun diploma hoop ik dat studenten hier de deur uitlopen met een goede, brede kennis van wiskunde en dat ze die vervolgens zelf kunnen toepassen in allerlei situaties. Ik hoop ook dat de studenten enthousiast zijn om de wereld te verbeteren, om hun steentje bij te dragen aan een groenere en duurzamere toekomst.

Bij Automotive leiden we studenten op tot system engineers. Je doet dus algemene kennis op van engineering, met een specifieke focus op Automotive. Dit geeft je na je studie tal van mogelijkheden

Frank

Docent

Ik werkte als accountmanager en resource manager in het bedrijfsleven. Één van mijn taken was het begeleiden en coachen van jonge engineers. Dat vond ik zó leuk dat ik besloot de overstap naar het onderwijs te maken. Ik gebruik mijn ervaring nog steeds om een koppeling te maken tussen school en het bedrijfsleven. Het werkveld is erg inspirerend en ik hecht veel waarde aan het koppelen van de theorie aan de praktijk, learning on the job. Hierbij kun je denken aan stages, maar bijvoorbeeld ook aan opdrachten vanuit het bedrijfsleven en bedrijfsbezoeken rondom de minor Electric Drive.

Bij Automotive leiden we studenten op tot system engineers. Dit betekent dat je als student algemene kennis opdoet van engineering, maar dat dit wordt gekoppeld aan Automotive. De intrinsieke motivatie die studenten hebben bij het werken aan projecten vind ik daarbij heel belangrijk. De insteek van de opleiding zorgt ervoor dat je niet per se in de Automotive industrie hoeft te gaan werken. Je bent breed inzetbaar. Het is goed te weten dat onze opleiding veel waarde hecht aan theorie. Wil je alleen maar sleutelen aan auto’s? Dan is dit misschien niet de best passende opleiding voor jou.

Ik hoop dat afgestudeerde studenten onze opleiding verlaten met een gezond zelfvertrouwen in hun vaardigheden als engineer. En dat ze leergierig blijven, want leren stopt niet na de opleiding. Ook in het werkveld blijf je jezelf voortdurend ontwikkelen.

Deadline: 1 mei of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Automotive

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start in februari

    Jouw studiekeuze, begint met kennismaken voor jouw opleiding in februari.

    Take a look at our orientation events
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop en info over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Automotive

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven