Sprint naar content

Leraar Frans

Leraar Frans

Jouw toekomst

In de klas of achter de schermen: jij maakt het onderwijs voor het schoolvak Frans.

Waar kun je werken?

Na de Lerarenopleiding Frans ben je klaar voor het onderwijs. Ga je voor de klas in onderbouw havo/vwo, vmbo/mbo of kies je voor het volwassenonderwijs? Vind je het leuker om het onderwijs vanuit een bredere rol te verbeteren? Ook dat kan met jouw Bachelor of Education, als ontwikkelaar of adviseur.

Student achter laptop op campus

Welk werk kun je doen?

Na de opleiding kun je aan de slag als:

Jij brengt Frankrijk het klaslokaal in met je boeiende lessen over de Franse taal en cultuur. Je weet precies hoe iedere leerling taal op een eigen manier leert en daar bereid je je lessen op voor. Dankzij jou kijkt iedere leerling uit naar het vak Frans. En ook je collega's zijn blij met jou.

Jij brengt Frankrijk naar hier en andersom. Als internationaliseringcoördinator werk je samen met scholen of bedrijven in het buitenland. Jij organiseert de leukste uitwisselingen en studiereizen. Dit is meestal geen baan op zich, maar een taak naast jouw rol als docent.

Liever een bredere rol? Als onderwijsadviseur draag je bij aan de kwaliteit van het schoolvak Frans. Jij controleert of het lesprogramma past bij de leerlingen van nu. Je geeft advies over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van taal. Dit doe je met digitale programma's of online projecten.

Jij bedenkt Franse lessen voor leerlingen. Je weet precies hoe je vragen voor een werkboek maakt en hoe je leerlingen test na het lezen van jeugdliteratuur. Als educatief ontwikkelaar maak je tekstboeken en ander educatief materiaal.

Deel jij jouw kennis van de Franse taal en cultuur het liefst met een groter publiek? Dan is een baan als cultureel adviseur iets voor jou. Je werkt bij een museum of reisorganisatie en geeft advies over het leren over de Franse denkwijzen en gewoontes.

Doorstuderen na je studie

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Met de vakmaster word je leraar frans in bovenbouw havo/vwo. Ook kun je jezelf specialiseren met een andere educatieve master, een korte cursus of versneld een extra lesbevoegdheid halen voor een ander schoolvak. Er is keuze genoeg!

Je vindt de mogelijkheden op www.fontys.nl/educatie.

Jouw toekomst in cijfers

28.6

behaalt een diploma voor deze opleiding

4

studenttevredenheid, 1 (zeer ontevreden) - 5 (zeer tevreden)

8

eerstejaars

Meer cijfers

Ervaringen van studenten

Ik wil heel graag oog hebben voor alle leerlingen in een klas

Ellen

Student Lerarenopleiding Frans Tilburg

Waarom heb je voor de opleiding Leraar Frans gekozen?

“Het onderwijs sprak mij altijd al aan. Oorspronkelijk het basisonderwijs, maar later tijdens verschillende meeloopdagen wekte het middelbaar onderwijs meer mijn interesse. Ik wil anderen echt iets leren. Wat me vooral zo aanspreekt: als je dit vak op een middelbare school geeft, zie je dat leerlingen hetgeen dat ze geleerd hebben gelijk kunnen toepassen. Na een aantal lessen kunnen ze al iets tegen elkaar zeggen, een paar zinnetjes schrijven. Dat is zo leuk om te zien! Naast de taal, probeer ik leerlingen ook iets van de Franse cultuur bij te brengen. Ik hou heel erg van Franse muziek en daarmee hoop ik ze te inspireren.”

Wat is voor jou tot nu toe een hoogtepunt in je studie?

“Vooral de stages. Je komt echt in contact met leerlingen. Wat ik heel leuk vind: ongeacht je leeftijd en ervaring zien leerlingen je, zodra je voor de klas staat, gelijk als docent. In het begin is het wennen dat ze je ‘mevrouw’ noemen, maar het voelt wel gelijk vertrouwd. De meeste energie krijg ik van de input van leerlingen. Als ze na afloop van de les naar je toekomen om te vertellen dat ze de les zo leuk vonden. Als er spontaan gesprekken ontstaan over een Frans woord. Of wanneer je een les hebt voorbereid die precies uit de verf komt zoals jij het in gedachten had. Dat vind ik heel leuk!”

Op welke manier laat Fontys jou je talenten optimaal ontwikkelen?

“De theorie die we op school leren is vaak meteen toepasbaar in de praktijk. Veel docenten van Fontys hebben zelf jarenlang voor de klas gestaan en weten als geen ander hoe het er daar aan toe gaat. Zij kunnen je dankzij hun ervaring goede tips meegeven. Je merkt dat leerlingen in de klas vaak veel moeite hebben met bepaalde grammaticale onderdelen van de Franse taal. Met name de verledentijdsvorm vinden ze lastig. Als ik aan docenten vraag hoe zij dit hebben aangepakt of hoe je leerlingen dit wel op de juiste wijze kunt uitleggen, dan nemen ze echt de tijd voor je om dit met praktijkvoorbeelden toe te lichten.”

Hoe wil jij straks het verschil maken in het onderwijs?

“Ik wil het verschil maken door iedere leerling persoonlijke aandacht te geven. Vaak heb je als docent de neiging om aandacht te geven aan leerlingen die opvallen. Aan leerlingen die heel aanwezig zijn in de klas. Ik wil er juist naar streven om met iedere leerling een gesprek aan te gaan. Ook met leerlingen die soms meer op de achtergrond leren of die juist voorop lopen op de lesstof. Ik wil heel graag oog hebben voor alle leerlingen in een klas.”

Wat voor tips heb je voor studenten die deze opleiding willen gaan doen?

“Denk eerst goed na voordat je de keuze maakt om deze opleiding te gaan volgen. Ontdek of jij écht als docent wil gaan werken. Je gaat leerlingen straks de Franse taal leren, waarbij naar mijn mening het docentschap nog een veel grotere rol speelt. Dat moet je wel echt liggen. Natuurlijk kom je daar snel achter tijdens de stages. Maar heb je eerder de kans om te ervaren hoe het is om als docent te werken, dan zou ik je dat zeker aanraden. Dit kun je bijvoorbeeld ontdekken door een dagje mee te lopen met je docent Frans of tijdens een meeloopdag op Fontys. Hiermee vergroot je de kans dat jij de juiste studiekeuze maakt!”

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Leraar Frans

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Leraar Frans

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag over de opleiding in Tilburg