Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.
Als techniekdocent begeleid je leerlingen: bij de persoonlijke en professionele ontwikkeling, en in het practicumlokaal. Samen werken jullie aan praktische oplossingen met impact. Gebaseerd op moderne technieken, zoals design thinking en ontwerponderzoek.
Je specialiseert je in het derde studiejaar.
Je past de theorie direct toe in de praktijk.
Zo word je de leraar die jij wilt zijn!
Rode draad van de opleiding Leraar Techniek is hoe je met een systematische aanpak kunt komen tot nieuwe oplossingen van bestaande problemen. Daarnaast ontwerp je jouw leertraject naar eigen behoeften en creëer je een eigen portfolio.
Het eerste jaar ben je veel op de opleiding: in de klas en in de werkplaats. Zo leer je de basis van ‘Onderzoek & Ontwerpen', ‘Techniek & Toepassing', ‘Mens & Natuur’ en de STEM-vakken.
Ook maak je kennis met het lesgeven zelf: je leert hoe leerlingen leren en welke methoden er zijn om les te geven.
Techniek én lesgeven leer je allebei het beste in de praktijk. Daarom doe je al snel stage-ervaring op met lesgeven in het praktijklokaal.
Verder de verdieping in. Ook houd je je bezig met concepten als design thinking. Hoe kun je bijv. als docent met je leerlingen inspelen op de behoefte aan elektrische voertuigen?
Je weet steeds beter wat je nog wilt leren en je leerervaringen koppel je aan je ontwikkelportfolio. Zo vorm je je steeds meer tot leraar. Dat leer je het beste tijdens je stages in de praktijk. Ook kies je jouw afstudeerrichting:
Jij geeft technische vakken in combinatie met mens en natuur (de ‘STEM’-vakken), maar kunt ook biologie, natuurkunde en scheikunde geven.
Jij helpt leerlingen met digitale uitdagingen en geeft les in informatica, IT en informatiekunde.
In de postpropedeuse ga je je ook specialiseren. Maar liefst een kwart van je opleiding is hiervoor gereserveerd.
Kies jij voor meer verdieping in jouw vak of ga je voor verbreding? Of wil je graag een tijdje naar het buitenland? Je kunt ook onderwijs volgen als voorbereiding op een tweede lesbevoegdheid of een master. De keuze is aan jou!
Tijdens je studie loop je ieder jaar stage en word je begeleid in jouw ontwikkeling. Je gaat steeds meer zelf lesgeven. In je laatste jaar ben je voornamelijk zelf als leraar aan de slag in onderbouw havo/vwo of het beroepsonderwijs, in de afstudeerrichting die jij gekozen hebt. Jouw onderzoekend vermogen staat daarbij centraal en je rondt jouw portfolio af.
En dan: tijd voor je diploma! Hiermee kun je in het gehele tweedegraadsgebied lesgeven.
Bij Fontys geloven we dat iedereen talenten heeft, die waardevol zijn voor de toekomst. Tijdens je studie ontdek je waar je goed in bent, ontwikkel je jouw vaardigheden en leer je deze in te zetten voor het leraarschap. Je ontwikkelt een stevige basis aan inhoudelijke kennis en vaardigheden, door te werken aan echte vraagstukken. Het onderwijs is flexibel, wat betekent dat je keuzes kunt maken, die bij jou en je interesses passen.
Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.
Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.
We helpen je graag verder.