Sprint naar content

Mechatronica

Mechatronica

Jouw opleiding

Krijg een goed beeld van hoe jouw opleiding eruit gaat zien.

Zo ziet je studie eruit

Als mechatronica ingenieur werk je in verschillende teams. Je krijgt de kans om elk onderdeel van een project te doorlopen, zelfs op internationaal niveau. Jij bent een logische denker én een echter doener. Het ene moment leer je hoe je apparaten veiliger maakt, het andere moment ontwerp je ze.

  • Verdiep je in vakken als wiskunde, programmeren en integraal ontwerpen.

  • Leer van de samenwerking met studenten van andere technische richtingen.

  • Doe internationale ervaring op en ontwikkel jezelf nog meer op de laatste trends.

Opbouw van de komende vier jaar

Aan de slag met high-tech systemen en robotica? Als je Mechatronica in Eindhoven gaat studeren, ligt daar de focus op! We werken nauw samen met bedrijven in de Brainport regio: dé high-tech regio van Europa. Naast vakinhoudelijke kennis hebben we veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling.  

In het eerste jaar bestaan je weken uit: 

  • 20 uur theorie 
  • 10 uur projecten 
  • 10 uur zelfstudie 

Deze opleiding in het Engels volgen? Bekijk de opleiding Mechatronics.

Studenten Mechatronica werken samen aan een project in de klas
jaar 1
Eindhoven

Propedeusejaar

Tijdens het eerste jaar van de opleiding Mechatronica in Eindhoven is er veel aandacht voor algemene vakken over engineering. Je volgt vakken als mechatronisch ontwerpen, elektrische netwerken, statica, digital fundamentals, wiskunde en C-programmeren. Je werkt samen aan een project, leert systematisch te ontwerpen en je resultaten te presenteren. Zo is er een goede balans tussen theorie en praktijk!

Twee studenten Mechatronica kijken samen naar een laptop
jaar 2
Eindhoven

Verdieping

In het tweede jaar van de opleiding Mechatronica breid je je kennis en vaardigheden verder uit. Je volgt verdiepende vakken als PLC-programmeren, dynamica, digitale techniek en meet- en regeltechniek.

Deze kennis pas je direct toe in een project waarbij je aan de slag gaat met een vraag uit het bedrijfsleven. Hierbij werk je samen met studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. Je kiest een project in lijn met jouw drive en interesses zodat de opleiding past bij jouw toekomstdroom!

Student Mechatronica werkt in een lab
jaar 3
Eindhoven

Stage & minor

In het derde jaar loop je stage én volg je een minor.  

Stage 

Tijdens je stage ga je aan de slag bij een bedrijf. Kies jij voor een bedrijf in de regio of ga jij liever naar het buitenland? We helpen je graag verder met het maken van jouw keuze.  

Minor 

Bij de opleiding Mechatronica volg je in het derde studiejaar een minor. Met een minor geef je jouw studie een eigen draai en kun je je specialiseren in een van jouw interesses. Verdiep je nog meer met de minor Adaptive Robotics of verbreed je en kies voor een van de vele andere minors in binnen- of buitenland.  

Studenten Mechatronica werken aan apparatuur
jaar 4
Eindhoven

Afstuderen

In het laatste jaar kies je een specialisatie en rond je de opleiding af met een afstudeerstage.

Je kiest een van de twee specialisaties:

  • Adaptive Automation Systems
  • Advanced Motion Control.

Tijdens projecten bepaal je zelf welke rol jij hebt, zoals ontwerper, onderzoeker of projectleider. Je werkt samen met Engelstalige studenten van Fontys Engineering, wat je voorbereidt op de internationale arbeidsmarkt in de Brainport regio.

Afstuderen

Je doet een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland en schrijft een afstudeerverslag. Na het succesvol afronden ben je klaar voor de toekomst!

Automatisering van de maakindustrie en logistieke systemen staat centraal. Het eerste semester volg je samen met studenten van de opleidingen Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen. Aan het einde van het eerste jaar kun je een keuze maken tussen Mechatronica, Werktuigbouwkunde en Industrieel Product Ontwerpen. In Venlo is er ook een Ad Engineering.

In het eerste jaar bestaan je weken uit: 

  • 14 uur theorie 
  • 16 uur projecten 
  • 10 uur zelfstudie 
Studenten van Mechatronica  zijn aan het werken
jaar 1
Venlo

Propedeusejaar

In Venlo start je in de eerste helft van het jaar breed met modules als measurement and control, mechanics, visualize, en materials and production. Ook werk je aan een groot project.

In het tweede semester ligt de focus puur op mechatronica. Je werkt aan een groot project en aan modules als electric circuits, software design and realisation, avanced sensor technology en mechanics.

Student van Mechatronica is een opdracht aan het uitvoeren
jaar 2
Venlo

Verdieping

In het tweede jaar van de opleiding Mechatronica breid je je kennis en ervaringen verder uit. Je werkt veel samen met studenten van andere technische richtingen en dat is met een reden. Wist je dat je ook onderzoeksprojecten met een vleugje werktuigbouwkunde of elektrotechniek kan doen? Samen zoeken we in lijn met jouw drive en interesses de grenzen op. Dit zorgt ervoor dat de opleiding past bij jouw toekomstdroom!

Student van Mechatronica is een opdracht aan het uitvoeren
jaar 3
Venlo

Stage & minor

In het derde jaar loop je stage én volg je een minor.  

Stage

Tijdens je stage ga je aan de slag bij een echt bedrijf. Kies jij voor een bedrijf in de buurt van Venlo of ga jij naar het buitenland? We denken graag met je mee.

Minor

Bij de opleiding Mechatronica volg je in het derde studiejaar een minor. Met een minor geef je jouw studie een eigen draai en kun je je specialiseren in een van jouw interesses.

Studenten van Mechatronica opleiding  zijn afgestudeerd
jaar 4
Venlo

Specialiseren & Afstuderen

In het laatste jaar van de opleiding Mechatronica in Venlo volg je een keuzevak. Je kiest uit de volgende opties drie modules:

  • Advanced Systems & Control
  • Precision Engineering
  • Data Science
  • Robotics & Computer Numeric Control
  • Advanced Drives & Power Electronics
  • Smart Connected Products

 In de tweede helft van het jaar doe je een afstudeeropdracht bij een bedrijf in binnen- of buitenland.

Ervaringen van studenten

Ik ben Mechatronica gaan studeren omdat het een hele brede opleiding is. Het is eigenlijk een combinatie tussen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en zelfs een beetje ICT.

Stijn

Student Mechatronica Eindhoven

Ik ben tweedejaars Mechatronica student en werk op dit moment aan mijn ExPo project. Dit is een groot project waarbij je samen met studenten van andere opleidingen aan de slag gaat. Ik werk met mijn groep aan een windmolen die 50 Watt aan stroom moet opwekken. Hiermee moet de windmolen een telefoon kunnen opladen. We moeten die windmolen zelf bouwen en hij moet aan allerlei eisen voldoen. Zo moet hij bijvoorbeeld tegen alle weersomstandigheden bestand zijn en dus ook waterdicht zijn. Het is een leuk, maar ook wel een uitdagend project. Je moet namelijk met heel veel zaken rekening houden. Soms loop je tegen problemen aan die je vooraf niet verwacht had. Je moet dus steeds nieuwe oplossingen bedenken.

Tijdens het ExPo project werk je met allerlei Engineering studenten samen. Ook met studenten van de internationale opleidingen. Het is soms best lastig om in het Engels te werken, maar dit is iets waar je later ook in het bedrijfsleven mee te maken krijgt. Gelukkig worden we hier wel op voorbereid in de lessen. Ook is het leuk om samen te werken met de verschillende expertises. Ik heb bijvoorbeeld geen idee hoe ik een probleem aan moet pakken, maar een student Werktuigbouwkunde is elke week met dit soort oplossingen bezig. Je leert dus ook veel van elkaar.

Ik heb voor Mechatronica gekozen omdat het een hele brede opleiding is. Mechatronica is eigenlijk een combinatie van Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en zelfs een beetje ICT. Het komt allemaal samen binnen één opleiding. Dat vind ik erg leuk. Het is geen makkelijke opleiding, maar als je er echt voor wil gaan, dan kom je er wel! Er is altijd iemand die je wil helpen, maar er wordt ook veel zelfstandigheid verwacht in het hbo.

Ik vind de sfeer tussen studenten altijd heel prettig en de docenten doen er echt alles aan om ervoor te zorgen dat je de stof begrijpt.

Kristian

Student Mechatronica Eindhoven

Ik zit nu in mijn tweede jaar van de Mechatronica-opleiding bij Fontys en ik vind het echt leuk om hier te studeren. Ik vind de sfeer onder mijn medestudenten altijd heel prettig. Iedereen kan hier zijn eigen vriendengroep vinden van mensen met wie ze een klik hebben. En de docenten doen er echt alles aan om ervoor te zorgen dat je de stof begrijpt. De opleiding Mechatronica is een combinatie van allerlei verschillende vakken, zoals elektronica, mechanica, software en wiskunde. Daarnaast zijn er ook lessen waarin je leert hoe je in een team kunt samenwerken.  

Ik heb gekozen voor de studie Mechatronica omdat ik niet precies wist wat ik in de toekomst wilde doen. Mechatronica is een heel brede opleiding, dus ik hoop dat ik tijdens mijn studie ontdek waar ik me in wil specialiseren. Wat ik ook heel belangrijk vind tijdens mijn opleiding, is het opdoen van internationale contacten. Ik ben zelf ook een internationale student. 

Momenteel werk ik aan een project waarbij ik een sorteermachine moet programmeren en bouwen. Dit is een robot die in staat is om zelfstandig vier verschillende kleuren te sorteren. Ook denk ik al na over wat ik in de toekomst wil doen binnen mijn studie. Ik weet dat ik de komende jaren stage zal moeten lopen. Dit zou ik graag willen doen bij VDL. 

Door de breedte van de opleiding kan ik op heel veel plekken terecht. Het lijkt mij ook heel leuk om door te studeren en een master te gaan doen.

Han

Student Mechatronica Eindhoven

Toen ik op de havo zat, kwamen er allemaal oud-leerlingen bij ons op school om te vertellen over verschillende opleidingen. Ik wist nog niet precies welke opleiding ik wilde gaan doen, maar ik wist wel dat ik iets met techniek wilde. De student in de klas legde uit dat Mechatronica een hele brede opleiding is en dat er veel verschillende opleidingen bij elkaar komen. Zoals Werktuigbouwkunde en Elektrotechniek. Dat trok me heel erg aan. Toen moest ik nog kiezen tussen de opleiding in Venlo en Eindhoven. Hoewel de opleiding in Venlo wat kleinschaliger is, heb ik al vrienden die in Eindhoven studeren. Daarom heb ik uiteindelijk voor Mechatronica in Eindhoven gekozen.

Ik weet nu nog steeds niet precies wat ik na mijn studie wil gaan doen, maar door de breedte van de opleiding kan ik op heel veel plekken terecht. Het lijkt me ook leuk om door te studeren en een master te gaan doen. Ik heb heel veel interesse in 3D ontwerpen en software ontwikkelen. Hier ga ik binnen de opleiding dan ook graag mee aan de slag.

Op dit moment ben ik met een team bezig met het maken van een nieuw model stofzuiger voor een bedrijf. Dit bedrijf verkoopt al stofzuigers, maar ze willen een simpeler model maken dat ook nog zuiniger is. Hier hebben ze Engineering studenten voor ingeschakeld. Voor dit project werk ik samen met andere studenten van verschillende opleidingen: Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde. Het is interessant om te zien hoe de andere Mechatronica studenten en ik een heel brede kennis hebben en hoe de Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde studenten echte specialisten zijn.

Deadline: 1 mei of 1 februari

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Mechatronica

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start in februari

    Jouw studiekeuze, begint met kennismaken voor jouw opleiding in februari.

    Take a look at our orientation events
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop en info over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop, info over je eerste lesweek en de introductie.

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • Start in februari

    Jouw studiekeuze, begint met kennismaken voor jouw opleiding in februari.

    Take a look at our orientation events
  • 1 februari

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 februari.

    Hoe werkt dat aanmelden?
  • Op uitnodiging

    Studiekeuzecheck: jouw check-in bij Fontys

  • Alles voor een Goede start

    Op Goede start vind je alles voor een goede start van je studie zoals aan te schaffen materialen, je laptop en info over je eerste lesweek.

  • 10 februari 2025

    Start eerste lesweek

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Mechatronica

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven

Stel je vraag aan de opleiding in Venlo