Sprint naar content

Sportkunde

Sportkunde

Jouw toekomst

Met jouw kennis gebruik jij de kracht van sport en bewegen om jong en oud te helpen bij een actieve en gezonde leefstijl.

Waar kun je werken?

Als sportkundige kun je onder andere aan de slag als beweeg- en leefstijlcoach, buurtsportcoach, kracht- en conditiespecialist, sportmanager of sportondernemer. Jouw werkterrein ligt bij gemeenten, gezondheidscentra, sportbonden, welzijnsorganisaties en nog veel meer.

Overleg Beweeg- en leefstijlcoach opleiding sportkunde

Welk werk kun je doen?

Na de opleiding kun je aan de slag als:

Werk je graag bij een revalidatie- of gezondheidscentrum, fysiotherapiepraktijk of GGD? Als coach help je mensen naar een gezondere leefstijl. Van voedingsadvies tot trainingsschema’s, jij helpt mensen hun gedrag te veranderen.

Dankzij jou verbeteren (top)sporters zich. Je weet hoe je mensen uitdaagt om verder te gaan. Om nét een beetje beter te worden, iedere keer weer. Je maakt trainingsprogramma's, geeft aanwijzingen en voedingsadvies. Je volgt hun vorderingen en past aan waar nodig.

Jij combineert een actieve baan graag met het bedrijfsleven. Je weet hoe je leiding geeft aan medewerkers en je zet projecten van A tot Z neer. Dit doe je bijvoorbeeld als manager of eigen ondernemer van een sportschool, outdoorbedrijf, sportbond, sportvereniging of sportevenementenbureau.

Je werkt graag met verschillende mensen en organisaties in de wijk. Voor eenzame ouderen organiseer je activiteiten als een fietstocht en voor kinderen in de buurt organiseer je bijvoorbeeld sportdagen. Als echte verbinder maak jij de buurt steeds actiever, gezonder én gezelliger.

Volg een Masteropleiding na je studie

Studeer je na je hbo-studie Sportkunde graag verder? Je hebt verschillende mogelijkheden. Zo kun je bij Fontys de master Healthy Ageing volgen. Daar leer je hoe je aan de hand van onderzoek jouw stempel kunt drukken op een gezonder Nederland. Verder zijn er interessante cursussen, zoals Active Ageing, Bewegen in de openbare ruimte, Groepsdynamica en Training werken met positieve gezondheid.

Jouw toekomst in cijfers

16.5%

studeert door na afronden van deze opleiding

3.5

Dit vonden de studenten van de opleiding

206

eerstejaars

Meer cijfers

Ervaringen van studenten

Het is een enorm interessant proces om bij ieder individu de puzzel passend te maken

Boy

Trainer/Coach bij wielerploeg Tour de Tietema

Na mijn studie ben ik als leefstijlcoach en onderzoeksassistent aan de slag gegaan bij de Nederlandse Obesitas Kliniek. Daarnaast ben ik een consultancy bedrijf gestart om jonge wielrenners te trainen/coachen.

Zo'n drie jaar geleden kreeg ik de kans om van mijn passie mijn beroep te gaan maken bij Head of Performance & Talent Development voor het Watersley R+D Cycling Team; een internationaal talentenprogramma met een eigen wooncampus. Binnen deze plek mocht ik mijn eigen performance structuur opzetten, wat uiteindelijk resulteerde in een baan als trainer/coach bij wielerploeg Tour de Tietema.

Op dit moment ben ik één van de jongste coaches in het professionele wielrennen. Binnen nu en vijf jaar zou ik graag een van de tien grootste wielerteams ter wereld willen coachen. Op die manier hoop ik nog lang van mijn passie te kunnen blijven genieten.

Als ik nog een keer zou mogen kiezen, dan zou ik precies hetzelfde doen

Mandy

(Klinisch) Fysiotherapeute I Bewegingsdeskundige Anna Ziekenhuis

Als (Klinisch) Fysiotherapeute en bewegingsdeskundige begeleid ik mensen naar herstel. De patiënten waar ik mee werk, zijn heel gevarieerd; denk aan mensen die een groot auto-ongeluk hebben gehad en weer moeten herstellen na een lange ziekenhuisopname, maar ook patiënten die na een grote hartoperatie weer aan het werk willen gaan. Voordat ik in het Anna Ziekenhuis ging werken heb ik Sportkunde (beweeg- en leefstijlcoach) gestudeerd. Na de opleiding besloot ik fysiotherapie te gaan studeren.

Ik haal mijn energie uit mensen begeleiden naar hun doel, hun grenzen opzoeken en te laten ervaren wat ze binnen deze grenzen allemaal kunnen. Als ik nog een keer zou mogen kiezen, dan zou ik dezelfde keuze gemaakt hebben. Wat ik jullie graag mee wil geven is dat je, ongeacht de keuze die je maakt, altijd je hart moet volgen, want dat klopt!

De opleiding heeft mij leren samenwerken tussen verschillende disciplines

Wilbert

Eigenaar Optimum Change

Als ondernemer van twee locaties en het aansturen van een team van meer dan 20 personal trainers, ben je voortdurend aan het schakelen tussen het heden en de toekomst. Aan de ene kant moet je tien stappen vooruit blijven denken, maar aan de andere kant kan er ook een collega met een acuut probleem binnenlopen wat op dat moment dan alle aandacht verdient.Binnen vijf jaar wil ik minimaal vijf personal training locaties hebben. Sportkunde was daarvoor de basis. Achteraf gezien zou ik wel een minor op het gebied van financiën en marketing kiezen, maar die optie was er in mijn tijd niet.De kracht van de opleiding vind ik dat het heel breed is. Wellicht bekruipt je dan soms het gevoel: maar wat word ik dan precies? Maar in mijn ogen kun je juist door deze opleiding de ontbrekende ‘spin in het web’ zijn tussen verschillende vakexperts.

Ik vind het fijn om veel vrijheid te hebben binnen mijn functie en ik geniet van het sociale contact met alle collega’s. Het afwisselen van een ochtendoverleg op kantoor met een locatiebezoek in de middag is voor mij echt een verademing.

De keuzes die ik tijdens mijn opleiding gemaakt heb, zou ik zonder aarzeling opnieuw maken; ze hebben geleid tot waar ik nu sta. Mijn tip is om dus zo veel mogelijk ervaring op te doen in verschillende richtingen. Laat jezelf zien bij stages, zet je altijd voor de volle 100% in en heb bovenal plezier in wat je doet. Zo kom je uiteindelijk uit bij wat écht bij je past.

Bij Sportkunde kon ik mijn passie voor sport, managen en begeleiden verdiepen

Ruben

Regiomanager - Sportstuif Kinderopvang

Binnen mijn regio geef ik leiding aan de vestigingsmanagers, waarbij we als managementteam het beleid voor onze sportieve BSO's bepalen. Ik ben ontzettend trots op mijn persoonlijke en professionele groei van de afgelopen jaren. Bij Sportstuif ben ik begonnen als pedagogisch medewerker vanwege mijn affiniteit met sport en het werken met kinderen. Mijn opgedane kennis als manager binnen Sportkunde mocht ik al vrij snel uitoefenen na het doorgroeien tot vestigingsmanager en vervolgens zelfs regiomanager.

Ik vind het fijn om veel vrijheid te hebben binnen mijn functie en ik geniet van het sociale contact met alle collega’s. Het afwisselen van een ochtendoverleg op kantoor met een locatiebezoek in de middag is voor mij echt een verademing.

De keuzes die ik tijdens mijn opleiding gemaakt heb, zou ik zonder aarzeling opnieuw maken; ze hebben geleid tot waar ik nu sta. Mijn tip is om dus zo veel mogelijk ervaring op te doen in verschillende richtingen. Laat jezelf zien bij stages, zet je altijd voor de volle 100% in en heb bovenal plezier in wat je doet. Zo kom je uiteindelijk uit bij wat écht bij je past.

Deadline: 1 mei

Hoe werkt aanmelden?

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

Sportkunde

Van aanmelden tot starten

Benieuwd wat er allemaal staat te gebeuren tot en na het aanmelden voor deze opleiding? Bekijk het hele aanmeldproces.

  • Start met kennismaken!

    Jouw studiekeuze begint met kennismaken.

  • 1 mei 2025

    Meld je aan voor de opleiding via Studielink. Doe dit vóór 1 mei.

    Hoe werkt dat aanmelden?
    In sommige gevallen kun je je ook nog aanmelden na 1 mei.

    Lees hier meer over aanmelden na de deadline.

  • Toelatingsdag

    Aanmelden verloopt via mijnFontys.

    De toelatingsdagen vinden plaats van maart t/m juni,
  • Kleding pasdagen

    Aanmelden voor de pasdag kan van mei t/m juli en verloopt via ‘mijnFontys’

  • Sportmedische keuring

    Deadline inleveren 15 augustus via MijnFontys.

  • 26 augustus

    Sportkunde Introductiedag

  • 25 augustus 2025

    Purple introductieweek

  • 1 september 2025

    Start eerste lesweek

  • 30 september – 4 oktober

    Eerstejaars kamp

Studiekeuzeactiviteiten

Kennismaken met Sportkunde

Meld je aan voor de Open dag, een online voorlichting of één van de andere activiteiten om kennis te maken met de opleiding.

Heb je een vraag?

We helpen je graag verder.

Stel je vraag aan de opleiding in Eindhoven