Dynamic Business Modeling neemt obstakels verduurzaming weg
In dit artikel vertellen Fontyslector Jean Louis Steevensz en Fontysonderzoeker Chris Maliepaard over het dynamic business modeling.
Ondernemers willen best bijdragen aan de verduurzaming van onze economie, maar weten vaak niet waar te beginnen. Hun grootste angst: investeringen die geen winst opleveren. Daarom ontwikkelden Fontysonderzoekers Jean Louis Steevensz en Chris Maliepaard een simulatietool voor het mkb op basis van een duurzaam verdienmodel (Dynamic Business Modeling).
Mkb''ers hebben te maken met digitalisering, verduurzaming en verdienstelijking (servitization). Door drempelvrees van directies van deze bedrijven is de transitie naar duurzame en circulaire businessmodellen een lastig te nemen stap. Het lectoraat Business Innovation voert onderzoek uit om bedrijven te ondersteunen bij de transities naar duurzaamheid en servitization. Er worden nieuwe businessmodellen ontwikkeld en toegepast bij bedrijven die deelnemen aan het onderzoek.
Het opleveren van een simulatiemodel (digital twin) die mkb-ondernemers inzicht geeft in de complexiteit, de risico's en het rendement tijdens hun transformatie naar een duurzamere bedrijfsvoering. Met dit model zien ondernemers wat de effecten zijn van bepaalde beslissingen of koersveranderingen, waardoor het risico op onrendabele investeringen daalt.
De aanpak is gebaseerd op uit literatuur bekende Dynamic Business Modeling principes:
1.Bepalen van de belangrijkste keuzes (de opties) die bedrijven zelf kunnen maken mbt servitization (bv welke diensten, voor welke marktsegmenten, wat zelf doen en wat uitbesteden, etc);
2.Bepalen van de belangrijkste externe onzekerheden (de scenario’s) die het al dan niet slagen van de transitie kunnen beïnvloeden (bv marktgroei, concurrentieniveau, beschikbaarheid resources);
3.Modelleren van het MKB business model, zodanig dat de impact van de keuzes en scenario’s gesimuleerd kan worden voor een individueel bedrijf;
4.Vullen van het model met echte data van minimaal 5 mkb-bedrijven;
5.Simuleren van de impact van de gekozen opties en scenario’s voor elk van de deelnemende bedrijven;
6.Terugkoppelen en interpreteren van de uitkomsten aan de individuele bedrijven;
7.Delen van de inzichten met alle deelnemers en opstellen conclusies;
8.Evalueren van de bruikbaarheid van het digital twin businessmodel voor mkb-bedrijven in de maakindustrie
Mei 2023 - juli 2024. Het project krijgt mogelijk een vervolg met projectpartners Hogeschool Rotterdam en Saxion.
Een digital twin: dit is een digitale afspiegeling van het daadwerkelijke business model. Met deze digital twin kunnen mkb'ers in de maakindustrie strategische keuzes simuleren. Op bais daarvan kunnen besluiten sneller en effectiever genomen worden, waardoor het duurzame transitieproces versneld kan ingezet worden.
Dit project werd mogelijk gemaakt door het Fieldlab SAMEN, een initiatief van World Class Maintenance (WCM) en is gesubsidieerd door Operationele Programma Zuid: OPZuid. Voor het testen van het businessmodel hebben we samengewerkt met de volgende drie bedrijven:
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het magazine Holland Management Review van september 2024. Klik hieronder op de roze pijl om het volledige artikel te lezen:
In dit artikel vertellen Fontyslector Jean Louis Steevensz en Fontysonderzoeker Chris Maliepaard over het dynamic business modeling.