Project

Een robot is geen superverspreider

Mensen die met veel anderen in contact komen, zijn potentiele superbesmetters. Voorbeelden waar wij aan denken zijn mensen die in een restaurant of op een terras bestellingen rondbrengen, of die in een ziekenhuis of verpleegtehuis maaltijden verspreiden. Dit zijn taken die een robot (AGV) prima zou kunnen overnemen. Echter, bestaande AGV’s zijn voor dit soort toepassingen erg kostbaar en hebben in het algemeen een hoog niveau technologische infrastructuur nodig, en specialistisch personeel. 

Wat houdt het project in?

In dit project zoeken wij naar low-cost oplossingen, gebaseerd op standaard beschikbare technologie, die voldoende goed zijn voor veel dagelijkse situaties. We denken daarbij bijvoorbeeld aan gekleurde of QR-markeringen op de grond met simpele ‘stations’. In een restaurant zou je dan de AGV naar ‘blauw 3’ kunnen sturen, waarbij simpele visuele kleur- of patroonherkenning genoeg is. De AGV zal ook om moeten kunnen gaan met obstakels, en basaal met mensen moeten interacteren, bijvoorbeeld “vragen” of hij erlangs mag en excuses maken als hij ergen tegenaan stoot. De aansturing van de AGV zal eenvoudig genoeg moeten zijn voor gebruik door niet-technisch geschoold personeel.

Tenslotte zal de AGV moeten voldoen aan minimale wettelijke eisen en standaarden. Het project gaat daarbij uit van de zogeheten usefulness context1 2 tussen mensen en robots3.

Projectdoelstelling

De ontwikkeling van een bruikbare set ontwerprichtlijnen voor een low-cost laagdrempelige AGV voor veel voorkomende situaties zoals horeca, centrale keukens met inpandige voedseldistributie; door de realisatie van een werkende AGV die voldoet aan deze richtlijnen wordt bewezen dat ze adequaat zijn.

Periode

September 2020 tot en met maart 2022 

Projectteam

Lectoraat Interaction Design: Mark de Graaf
Lectoraat High Tech Embedded Software: Teade Punter, Cees van Tilborg
Lectoraat Mechatronica & Robotica: Randy Kerstjens, Marijke de Geus
Lectoraat Mens en Technologie: Marijke Bergman
Lectoraat Recht en Digitale Technologie: Noortje Lavrijssen
TSG Group: Paul Simons
VDL ETG: Ivar Schram
Fourtress: Henk Menkhorst
Bavaria: Pieter Meeuws
Studenten: Ricky van Kuijk, Willard Peetoom, Tim Hoenselaar, Marjolein van der Aa, Brian van Ham, Annemiek Fokke, Brian Vullers, Camiel van Roij, Max van Manesse, Gido ten Cate, Gijs Verdonschot, Martin Pavlov, Jesper Hulsen, Jessy Schlahmilch, Rik Gommans, Julian Roost, Talha Ozdemir, Noor Stabel, Willard Peetoom, Martijn Vissers, Yves Lardenoije, Bram Odenthal, Nicky Verhees, Hugo Vaessen, Atanas Marchev, Rens Beekvelt, Thijs van Bemmelen, Daan Boerekamps, Nick Dubbeldam, Brian van Ham, Rens Mollemans, Raoul Paquaij

Video

Engineering and Technology in Practice symposium. 4e jaars Engineeringstudenten hebben een semester gewerkt aan dit project. Als opdracht voor het sysmposium moesten zij een pitch video maken.

1Dortmans, E., S. Alers, M. Bergman, T. Punter. Intelligence for Robots (I4R): An Applied Research Proposal on AI in Robots. Final Report CoE HTSM Intelligence4Robots project. 26 January 2020.

2Punter, T., E. Dortmans, S. Alers, M. Bergman. How to embody AI in Robotics? Accepted for ICTOpen March 2020.

3 Hierbij bepalen zones rondom robots (cobots) wanneer een mens zich comfortabel voelt als een robot hem of haar nadert. Dit project werkt dit verder uit m.b.t. de veiligheid van mensen: het voorkomen van besmettingen, door mensen en robots naast elkaar te laten werken. De nadruk ligt hierbij ook op het realiseren van robuust werkende robot oplossingen. Hierbij wordt mogelijk ook AI ingezet.


Contact

Cees van Tilborg

Projectleider & docentonderzoeker