Sprint naar content
Centre of expertise

High tech systems and materials

Als hightechbedrijf wil je naast bijblijven en innoveren ook vooroplopen. Maar bij kennisvragen en uitdagingen op het gebied van technische onderwerpen is vaak onderzoek nodig en een partner om samen praktijkgericht onderzoek te kunnen doen. Enabling technologies zijn technologieën die een grote bijdrage leveren of voor een doorbraak kunnen zorgen, in uitdagingen op gebieden als ‘gezondheid en zorg’, ‘landbouw, voedsel en water’, ‘veiligheid’ en ‘energietransitie en duurzaamheid’.

Het doel van dit kennisthema is: hoe kunnen enabling technologies bijdragen aan de oplossingen van maatschappelijke uitdagingen? Het kennisthema sluit nauw aan op de kracht van de regio: een sterk innovatie‐ecosysteem rond de (high‐tech) maakindustrie, MedTech en smart mobility in de Brainport, Midpoint en Greenport regio. Daarnaast zal enabling technologies zich ook richten op het ontwikkelen van inspirerende ‘AI for Good’ toepassingen.

Uw bedrijfsontwikkeling

Als ondernemer in de hightech innoveer je samen met Fontys. Samen doen we onderzoek en ontwikkelen we innovatieve technologieën, waarvan onderwijs, bedrijfsleven én de maatschappij beter worden. Daarnaast bieden we een platform voor kennisdeling, waardoor we samen up to date blijven. Het Centre of Expertise is de motor achter dit (multidisciplinaire) kennis- en onderzoeksnetwerk. Benieuwd naar wat we voor je bedrijf kunnen betekenen?

Sfeerafbeelding Fontys

Activiteiten

Precisiebeurs 13 & 14 november - Den Bosch

Tijdens de Precisiebeurs in de Brabanthallen in Den Bosch presenteert Fontys diverse onderzoeksprojecten rondom Enabling technologies en digitalisering van de maakindustrie. Je kunt onze onderzoekers vinden op de volgende stands:

PODCAST SYSTEM ENGINEERING CONVERSATIONS

In de podcastserie System Engineering Conversations komen (onderzoeks)medewerkers van Fontys en het bedrijfsleven aan het woord over System Engineering. Vragen die aan bod komen in deze serie: Wat is het? Wat doet een bedrijf ermee? Wat kunnen we onze studenten hierover leren? Klik op deze link om naar de podcastserie te gaan.

Maatschappelijke thema's

Centre of Expertise HTSM wil met praktijkgericht onderzoek een relevante bijdrage leveren aan maatschappelijke uitdagingen. Veel van deze maatschappelijke uitdagingen staan niet op zichzelf. Ze kunnen beschouwd worden als 'wicked problems'. Naast technologische innovatie wordt ook de context meegenomen, zoals juridische aspecten, transitievraagstukken of businessmodellen. Door deze transdisciplinaire aanpak, kunnen we echt impact maken op maatschappelijke uitdagingen waar bedrijven en organisatie direct baat bij hebben.

De onderzoeksagenda van Centre of Expertise HTSM richt zich op vier maatschappelijke thema's:

Groene fabriek

Verduurzamen maakindustrie

Er wordt onderzoek gedaan naar meerdere aspecten om de circulaire transitie binnen de industrie, in met name de Brainportregio te bevorderen. Denk hierbij aan het digitaliseren van de industriële processen, het opstellen van een digitaal product paspoort, smart maintenance en remanufacturing. We ondersteunen bedrijven om de levensduur van hun machines te verlengen en aan het einde van de levensduur een andere bestemming aan de machine of onderdelen daarvan te geven. Neem voor meer info, contact op met:

Elektrisch opladen

Energietransitie

Centre of Expertise HTSM focust op drie onderzoeksthema’s om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Centraal hierin staat vraag en aanbod van energie beter op elkaar af te stemmen. Onderzoek naar energiesysteemmodellen bevordert het sturen van energieopwekking, -opslag en -verbruik in zogenaamde energiehubs. Daarvoor is het belangrijk dat energie decentraal kan worden geproduceerd en opgeslagen. Dit wordt onderzocht in de thema's waterstoftechnologie en batterijen. Beide thema's richten zich nu op toepassing in elektrische voertuigen en kan worden uitgebreid naar energiesystemen waarbij energie van bedrijven, wagenpark en woningen op elkaar kunnen worden afgestemd. Neem voor meer info, contact op met:

Gezondheidszorg

Technologie kan een bijdrage leveren aan de uitdagingen binnen de gezondheidszorg. Op het snijvlak van biomedische wetenschap en engineering doet Centre of Expertise HTSM onderzoek naar praktisch toepasbare oplossingen, die maatschappelijk relevant zijn. In samenwerking met artsen worden orthopedische technieken verder ontwikkeld. Door sensortechnologie te gebruiken, kunnen de orthopedische schoenen van diabetische patiënten verbeterd worden. Neem voor meer info, contact op met:

Agro-Food

Technologie wordt ingezet om voedsel op efficiënte wijze te produceren en te verwerken. Denk aan robots die kunnen helpen bij het wieden van onkruid, het plukken van fruit of het sorteren van groente. Met kunstmatige intelligentie kunnen gezonde van zieke komkommers worden onderscheiden. Op al deze gebieden levert Fontys met praktijkgericht onderzoek een bijdrage. Neem voor meer informatie, contact op met:



Kennisteam en contact

Dimitri van de Kelft

D.O.I. (Dimitri) van de Kelft

Programmamanager
Foto van persoon

Dr.ir. H.T. (Teade) Punter

Lector High Tech Embedded Software
Mark Herman

M.G.P. (Mark) Herman

Accountmanager

Foto van persoon

L. (Lonneke) Peters

Projectleider kennisdeling en kwaliteit
Yvonne Koks

Y.T.M.(Yvonne) Koks

Impact developer
Foto van persoon

R.M.M. (Rob) Bouw

Projectleider
Sanne Resoort

S. (Sanne) Resoort

Marketing- en communicatiemedewerker
Esther van den Berg-Wolfs

E.N.R. (Esther) van den Berg-Wolfs

Medewerker bedrijfsvoering

Partners

Binnen het Centre of Expertise High Tech Systems & Materials zijn meerdere lectoraten actief. Lectoraten verrichten praktijkgericht onderzoek, verzorgen onderwijs en helpen de beroepspraktijk te innoveren. Een lectoraat staat onder leiding van de lector, die expert is in een bepaald vakgebied. De lector werkt samen met een kenniskring, docenten, studenten en (externe) experts.
Een onderzoekslijn kan los staan van een lectoraat óf juist bij een lectoraat horen indien het lectoraat is onderverdeeld, bijvoorbeeld in thema's of onderwerpen. Onderzoekslijnen bestaan uit een onderzoeksteam dat geleid wordt door een onderzoeksleider of coördinator.

Samenwerkingspartners 

Het Centre of Expertise HTSM werkt vanuit de quadruple helix (overheid, onderwijs, bedrijfsleven en burger) en is vertegenwoordigd in verschillende netwerken.