Speak your mind
Zeg wat je denkt! En zeg wat je voelt. Speak your mind! We zien dat veel jongeren worstelen met mentale problemen. Samen met de gemeente Eindhoven hebben we vier afstudeerstudenten gevonden (drie Toegepaste Psychologie en één master Healthy Ageing) die onderzoek hebben gedaan naar manieren waarop het mogelijk is om het gesprek over mentale gezondheid wat meer op te starten.
Onderdeel van:
Wat houdt het project in?
De afstudeerstudenten hebben zich gericht op verschillende invalshoeken zoals het leren van manieren of mogelijkheden om te werken aan mentale gezondheid, om het gebruikelijker en eenvoudiger te maken om erover te praten en om manieren te ontwikkelen om vragen te stellen in je omgeving. Het onderzoek is uitgevoerd bij jongeren tussen de 17 en 25 jaar, wonend in Eindhoven en omgeving, zowel studerend als werkend.
Projectdoelstelling
Het doel van dit project is gericht op het bespreekbaar maken van mentale uitdagingen voor jongeren.
Periode
september 2023- september 2024
Resultaat
Eindresultaten zijn een podcastserie (september 2024), een film (september 2024) en een social media campagne voor en door jongeren (start oktober 2024). Aan het woord komen ervaringsdeskundigen, experts, begeleiders en uiteraard jongeren zelf.
Betrokken werkveldpartners
Het project is een samenwerking met de gemeente Eindhoven en @ease.
Subsidieverstrekker
KIEM (SIA)
Projectleider
Projectleider: Eveline Kersten
Betrokken onderzoekers vanuit het lectoraat Leren Floreren: Nynke van de Biggelaar, Fabiënne Willemse, Emma Leenders en Loeke van de Akker.
Lees hier meer over de onderzoekers en hun onderzoeken.
Podcast
In deze podcastserie gaan lector Evelyne Meens en student collega Emma Leenders in gesprek met verschillende personen (o.a. studenten, experts en werkgever) over de uitdagingen met betrekking tot mentale gezondheid waar jongeren (studenten en jonge professionals) tegenaan lopen en wat mogelijke oplossingen zouden kunnen zijn.
Aflevering 5: Emma Leenders gaat in gesprek met psychotherapeut Ilke van Oosten. Ze praten over de meest voorkomende mentale klachten onder jongeren en over zelfinzicht en acceptatie.
Aflevering 4: Evelyne Meens in gesprek met Loeke van den Akker, onderzoeker bij lectoraat Leren Floreren en Lilian Broos, decaan bij SintLucas, over wat het lastig en mogelijk maakt om het gesprek over mentale gezondheid aan te gaan met mbo studenten.
Aflevering 3: Evelyne Meens in gesprek met Fabiënne Willemse, onderzoeker bij lectoraat Leren Floreren en Martijn van Dijk, pedagoog/ onderwijspedagoog bij Fontys Sociale Studies. Zij bespreken mentale gezondheid van jongeren in het hbo. Uit onderzoek blijkt dat bijna de helft van de studenten prestatiedruk ervaart en dat bijna 2/3e last heeft van veel of heel veel stress. Waar komt dat door?
Aflevering 2: Evelyne Meens in gesprek met Emma Leenders, onderzoeker bij lectoraat Leren Floreren en Marjolein Janssen People Program Manager Health and well being bij Philips Nederland. Zij bespreken mentale gezondheid van jongeren op de werkvloer. Is mentale gezondheid daar onderwerp van gesprek of juist niet? Hoe pakt Philips dit aan en hoe werkt het in de praktijk? En bij wie ligt de verantwoordelijkheid? Ook psychologische veiligheid komt ter sprake.
Aflevering 1: Evelyne Meens in gesprek met Nynke den Biggelaar, Masterstudent Healthy Ageing Professional Fontys Sporthogeschool en student-onderzoeker bij lectoraat Leren Floreren. Wat hebben jongeren nodig om hulp te vragen in een veilige omgeving bij mentale problemen? 'Het normaliseren van het bespreken van je mentale gezondheid en het doorbreken van taboes rondom mentale klachten bij jongeren zijn twee doelen waar ik mij al jaren voor in zet.'