Sprint naar content

De leerling / student centraal

Er is niet één type leerling of student... Als je werkt in het onderwijs krijg je te maken met allerlei verschillende leerlingen en studenten. Dat maakt je vak boeiend, maar soms ook een uitdaging. Fontys Educatie legt in mei en juni de focus op het thema ‘De leerling/student centraal’. Binnen dit thema gaan we in op allerlei facetten rondom de ontwikkeling van de leerling/student en hoe je daar als onderwijsprofessional zo goed mogelijk in kunt begeleiden.

Inspiratie

Mbo-docenten ervaren spanningen in klassen met veel culturele diversiteit

Kennedy Tielman

Fontys-docent en onderzoeker Kennedy Tielman deed onderzoek naar de spanningen die docenten in het mbo ervaren bij het lesgeven aan cultureel-diverse klassen. Uit zijn onderzoek bleek dat een behoorlijk deel van de mbo-docenten deze spanningen ervaart.

Terugkijktip: de Masterclass met Israël van Dorsten over mentale gezondheid

Israel van Dorsten

In maart was Israël van Dorsten, een van de kinderen van Ruinerwold, in het kader van Dutch Happiness week te gast in een van Fontys' masterclasses. Voor een volle zaal studenten vertelde hij over zijn boek ''Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold" en over mentale gezondheid.

Deeltijdstudent Christianne: ‘Ik vind het onderwijs zo ontzettend leuk’

Deeltijdstudente Christianne leraar basisonderwijs

Christianne werkte al 25 jaar als tandartsassistente toen ze tot de conclusie kwam dat ze iets anders wilde gaan doen en koos voor het onderwijs. Ze is nu pabostudent in deeltijd en erg blij met haar keuze.

Podcasttips bij het onderwijsthema 'De leerling/student centraal'

Podcasttip

Fontys Educatie verzamelde een aantal podcasttips rondom het centrale thema. De gesprekken gaan over o.a. feedback voor leerlingen en het ontwikkelen van goede sociale competenties van leerlingen.

SWPBS conferentie 2023:
Kansengelijkheid en Welzijn

Terugblik swpbs event

Op 9 juni 2023 vindt in Utrecht de conferentiedag van SWPBS plaats. SWPBS is een schoolbrede aanpak gericht op het creëren van een positief schoolklimaat, zodat het leren wordt bevorderd en gedragsproblemen worden voorkomen. Dit jaar is het thema: Kansengelijkheid en welzijn. Naast een interessante keynote zijn er diverse workshops.

Onderwijssymposium Integratief Opleiden & Boundary Crossing

Onderwijssymposium Integratief Opleiden & Boundary Crossing

Op woensdagmiddag 28 juni 2023 organiseert het lectoraat ‘Integratief Opleiden & Boundary Crossing’ van Fontys LerarenOpleiding Sittard in samenwerking met AOSL en Onderwijswerkplaats Limburg het symposium ‘Samen opleiden voor veelzijdig onderwijs’. Naast workshops, presentaties van good practices in Limburgse scholen en praktijkgericht onderzoek,, presenteren FLOS-studenten bijzondere afstudeerprojecten.

Lectoraat Goed leraarschap, Goed leiderschap

Het lectoraat Goed leraarschap, Goed leiderschap richt zich op de ontwikkeling van (toekomstige) leraren, andere onderwijsprofessionals en leidinggevenden. Het lectoraat ondersteunt onderwijsinstellingen en opleidingen in de professionele ontwikkeling in de zich snel ontwikkelende maatschappij. Inhoudelijke terreinen betreffen bijvoorbeeld onderzoekscultuur, lerende organisatie, leiderschap, hoogsensitiviteit en onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen.

Lectoren

Foto van persoon

Prof.dr. A.W.E.A. (Anouke) Bakx

Lector Goed leraarschap, goed leiderschap
Foto van persoon

Dr. A.A. (Anje) Ros

Lector Goed leraarschap, goed leiderschap

Opleidingstip

Zet de leerling centraal. Master Educational Needs

Wil jij als onderwijsprofessional bijdragen aan ontwikkelkansen voor jouw leerlingen of studenten? Wil jij complexe onderwijsvraagstukken analyseren en kritisch nadenken over aanpassingen hierin? Zijn er bepaalde onderwijsthema’s waarin jij je wil specialiseren? Dan is de flexibele deeltijdmaster Educational Needs de opleiding voor jou waarin jij je eigen studiepad kiest.

Over de opleiding

In de masteropleiding Educational Needs leer je uitgaan van de mogelijkheden van leerlingen, studenten, leraren en andere betrokkenen. Iedereen verdient een plek in de maatschappij, ongeacht zijn of haar mogelijkheden. Tijdens de opleiding leer je diversiteit te benaderen vanuit verschillende invalshoeken, waardoor je op een innovatieve manier leert omgaan met complexe onderwijsvraagstukken. Je kunt je specialiseren in allerlei facetten van Gedrag, Leren en Begeleiden. Dit zijn tevens de afstudeerrichtingen. Daarnaast kun je je verdiepen in diverse inhoudelijke thema’s.