Leraar Basisonderwijs - Academische Pabo Tilburg

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

Ja, dat wil ik
 • Online voorlichting
 • En meer...

Wil jij leraar basisonderwijs worden én een universitaire master behalen? Ontwikkel je dan tot leraar basisonderwijs met expertises op het gebied van cultuur & media of psychologie. Dit opleidingstraject is een samenwerking tussen Fontys en Tilburg University en bedoeld voor studenten die extra uitdaging in hun studie zoeken.

Over de opleiding

Deze opleiding betreft een geïntegreerd opleidingstraject van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in samenwerking met Tilburg University, waarbij Fontys Hogeschool Kind en Educatie de Pabo opleiding verzorgt en Tilburg University de daarin geïntegreerde premaster. Door deze unieke samenwerking hoef jij je geen zorgen te maken over je lesrooster, de lestijden zijn namelijk goed op elkaar afgestemd. Na het behalen van de premaster kun je vervolgens doorstromen naar een universitaire master aan Tilburg University op het gebied van cultuur & media of psychologie.

Het betreft een kleinschalig opleidingstraject waar je in samenwerkingsverband en in direct contact met een klein team docenten werkt aan eigen leerdoelen. 

Waarom kiezen voor deze opleiding?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Word leerkracht met een master!
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 • Een goede mix tussen theorie en praktijk

 

Wat ga je leren?

Bij deze opleiding leer je naast je vak algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Denk aan communicatieve vaardigheden, kennis overdragen en omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie.  

 • Goede mix tussen theorie en praktijk
 • (Bedrijfs-) opdrachten en projecten
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Masteropleidingen: Jeugdliteratuur, Management of Cultural Diversity, Art en Media Studies, Digital Culture Studies en Klinische Kinder- en Jeugdpsychologie
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Studeren is hard werken. Zeker bij deze opleiding. Niet erg, als er maar afwisseling in zit. En dat zit wel goed: 

 • Het ene moment zit je in de collegezaal
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je voert onderzoek het liefst alleen uit
 • Je werkt ook graag met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht

 

Let op: Deze cijfers hieronder zijn gebaseerd op het aantal studenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs in Tilburg, inclusief studenten van de Academische Pabo Tilburg. Het aantal studenten dat inschrijft voor Academische Pabo Tilburg wisselt jaarlijks, maar ligt gemiddeld tussen 20 en 25.

 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Aantal eerstejaars
 
146
127
Lesuren per week
 
18-24
18-24
Door naar het tweede jaar
 
63%
68%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 41%
39%
 
HBO-bachelor of hoger 46%
47%
Doorstuderen
 
14%
15%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
werkloos
1%
van de werkende afgestudeerden
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 19-09-2020
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Met een vwo-diploma word je direct toegelaten tot deze opleiding. Nadat je je in Studielink hebt aangemeld word je in het voorjaar uitgenodigd voor een (telefonisch) intakegesprek, waarbij we bespreken hoe je tot jouw studiekeuze gekomen bent, welk beroepsbeeld je voor ogen hebt, wat je ambities zijn en waar we je tijdens je opleiding in kunnen begeleiden. Dit intakegesprek is ook het moment waarop je een keuze maakt voor één van de twee trajecten: cultuurwetenschappen (4jr) of psychologie (5jr).
Met een havo-diploma ben je alleen toelaatbaar tot de richting Cultuur. Je dient wel te voldoen aan een extra eisen. Je meldt je aan voor de vierjarige bachelor Leraar Basisonderwijs. Vanuit die inschrijving bestaat de mogelijkheid om na het voldoen aan extra eisen deel te nemen aan het halfjarige propedeuseprogramma van de pabo in combinatie met Cultuurwetenschappen. Over die extra eisen word je in mei/juni geïnformeerd. Mag je deelnemen en lukt het je om in een half jaar je propedeuse te behalen, dan word je toegelaten tot deze opleidingsrichting. De richting Psychologie is niet toegankelijk met een havo-diploma. Wil je meer informatie over de extra voorwaarden voor deelname met een havodiploma? Neem dan contact op met Ingrid Groot Bluemink via fhke@fontys.nl of bezoek één van de open dagen.
Met een mbo diploma ben je niet toelaatbaar tot deze opleiding.
Heb je een havo-diploma, maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Wil je starten met een Fontys-opleiding, maar heb je geen havo- of vwo-diploma en ben je:

- 21 jaar of ouder op het moment dat de Fontys-opleiding tussentijds start (dat wil zeggen dat de opleiding niet in september start) of,

- 21 jaar of ouder op 1 oktober indien de Fontys-opleiding in september start?

Dan kun je toelating aanvragen middels het toelatingsonderzoek 21+. 

Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.

 

Omdat ik een vwo-achtergrond heb, was ik heel blij dat ik hiermee iets kon doen bij deze opleiding."

Lobke, student

 

Opbouw

Je maakt direct bij aanvang van je studie een keuze of je gaat voor de richting Kunst- en cultuurwetenschappen of de richting Psychologie. Beide richtingen hebben hun eigen studiepad. Klik hieronder om te zien hoe de opbouw van de richtingen eruit ziet.

 
 

Na je opleiding

Na het afronden van je Bachelor of Education kun je aan het werk in het basisonderwijs. Een master aan Tilburg University is daarop een waardevolle aanvulling. Met een universitaire master ben je breed georiënteerd en kun je zowel binnen als buiten het onderwijs terecht. Van cultuurcoördinator tot uitgever of van politicus tot communicatieconsultant. 

 • Leraar basisonderwijs
 • Kinderpsycholoog
 • Intern begeleider
 • Onderzoeker
 • Consultant
 
afspelen

 

Praktische info

Kom kennismaken

Dit studiejaar zijn er geen online open dagen meer. In het najaar organiseren we weer veel activiteiten, waaronder ook opleidingsvoorlichtingen. We houden je graag op de hoogte als je een paar gegevens achterlaat.

Je studeert samen met andere scholieren een dag bij een opleiding. Voor deze groep is een speciaal programma samengesteld, zodat je een goed beeld krijgt van hoe de opleiding in elkaar zit. Je maakt kennis met studenten en docenten en je ervaart wat het studeren bij Fontys inhoudt. 

Vanwege de coronarichtlijnen zijn veel Proefstudeermomenten op dit moment online. Controleer bij het aanmelden dus goed of jouw proefstudeermoment online plaatsvindt, of bij de opleidingen op locatie.

Tijdens een dagje meelopen word je gekoppeld aan een van onze studenten. Je volgt een aantal lessen, colleges en practica die bij de student op het programma staan voor die dag. Je maakt zo een gewone lesdag mee en kun je met studenten en docenten praten. Zij vertellen je graag wat de studie inhoudt en hoe het is om bij Fontys te studeren. 

Vanwege de Coronamaatregelen en RIVM-richtlijnen kunnen we op dit moment nog geen data bekendmaken voor meeloopmomenten op de Fontys locaties. Natuurlijk zijn we volop bezig om alternatieven hiervoor te ontwikkelen.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. De Studiekeuzecheck is vanaf studiejaar 2021/2022 een verplicht onderdeel van de toelating voor deze opleiding. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Stuur voor 15 juli een scan van jouw identiteitsbewijs naar fhke@fontys.nl. Deze is nodig om jouw inschrijving bij Tilburg University in orde te maken.

Stap 4: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september. Maak z.s.m. deze gegevens in orde zodat Fontys (samen met jouw kopie ID bewijs) een 'Bewijs Betaald Collegegeld' naar Tilburg University kan sturen. Beide documenten zorgen ervoor dat je bij Tilburg University een inschrijving krijgt en kosteloos het onderwijsaanbod kunt volgen van dit traject.

NB Er wordt niet eerder collegegeld geïncasseerd dan op de 25ste dag van de maand waarin de opleiding start. Als je in Studielink jouw aanmelding vóór de startmaand annuleert, incasseren we niet.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

In de factsheet vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.

Download de factsheet

Veelgestelde vragen.

Sfeerafbeelding Fontys
lees hier onze faq

Opleidingsvisie ‘Leren voor Morgen, Toekomstgericht opleidingsonderwijs met impact'

Fontys Hogeschool Kind en Educatie kiest voor flexibel en gepersonaliseerd onderwijs. Dit is te lezen in onze opleidingsvisie ‘Leren voor Morgen, Toekomstgericht opleidingsonderwijs met impact’:

 • Download onze opleidingsvisie