Sprint naar content

Leraar Basisonderwijs - Academische Pabo Tilburg

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg

Kom kennismaken

 • Ontmoet studenten
 • Sfeer proeven
 • En meer...

Wil jij leraar basisonderwijs worden én een universitaire master behalen? Ontwikkel je dan tot leraar basisonderwijs met expertises op het gebied van cultuurwetenschappen of psychologie. Dit opleidingstraject is een samenwerking tussen Fontys en Tilburg University en bedoeld voor studenten die extra uitdaging in hun studie zoeken.

Over de opleiding

Deze opleiding betreft een geïntegreerd opleidingstraject van Fontys Hogeschool Kind en Educatie in samenwerking met Tilburg University. Fontys Hogeschool Kind en Educatie verzorgt hierbij de pabo opleiding en Tilburg University de geïntegreerde (pre)master van Psychologie of Cultuurwetenschappen. Door deze unieke samenwerking kun je na het behalen van het bachelorprogramma doorstromen naar een universitaire master aan Tilburg University op het gebied van psychologie of cultuurwetenschappen.

Het betreft een kleinschalig opleidingstraject waar je in samenwerkingsverband en in direct contact met een klein team docenten werkt aan eigen leerdoelen.

Waarom kiezen voor deze opleiding?

 • Veel aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling
 • Word leerkracht met een master
 • Een goede sfeer met mensen met dezelfde passie
 • Persoonlijke begeleiding vanaf dag 1
 

Wat ga je leren?

Bij deze opleiding leer je algemene pedagogische en didactische vaardigheden. Daarnaast ga je aan de slag met het verbeteren van je communicatieve vaardigheden, denk aan het overdragen van kennis en het omgaan met leerlingen. Je leert ook samenwerken en functioneren binnen een schoolorganisatie.

 • Goede mix tussen theorie en stage in de praktijk
 • Ontwikkelen kennis van vakinhoud en didactiek
 • Vaardigheden: je leert onder andere onderzoeken, verslagleggen en presenteren
 • Je verdiept je in een specifiek terrein d.m.v. een masteropleiding
 
 

Hoe ziet je week eruit?

Je studententijd is de tijd van je leven. En dat begint natuurlijk bij een leuke studie, met voldoende afwisseling in het programma. Dat zit wel goed bij de Academische Pabo Tilburg: 

 • Het ene moment zit je in de collegezaal;
 • Het volgende moment loop je stage op een basisschool
 • Je voert onderzoek uit;
 • Je werkt samen met medestudenten aan gezamenlijke projecten

En dit alles op de campus bij Fontys Hogeschool Kind en Educatie én Tilburg University.

 

Let op: De cijfers hieronder zijn gebaseerd op het aantal studenten van de opleiding Leraar Basisonderwijs in Tilburg, inclusief studenten van de Academische Pabo Tilburg.

 

Studie in cijfers

 
 
 
Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Tevredenheid
 
3,6 gemiddeld, 119 respondenten
3,6 gemiddeld, 7958 respondenten
Aantal eerstejaars
 
105
136
Door naar het tweede jaar
 
73%
68%
Diploma gehaald
 
Deze opleiding 46%
48%
 
HBO-bachelor of hoger 53%
57%
Doorstuderen
 
16%
13%
Arbeidsmarkt
 
-
werk op niveau
95%
Bron: Studie in Cijfers Laatst bijgewerkt op 31-05-2022
sk123-logo-full
 

Toelatingseisen

Wiscat

Binnen de opleiding leraar basisonderwijs moet je aan eisen voldoen op het gebied van rekenen. Hiervoor moet je binnen de propedeuse de Wiscat (rekentoets) behalen. Je gaat deze toets voor de start van de opleiding maken. Zo weet je hoe je ervoor staat en waar je eventueel nog extra op moet inzetten. Als je de toets niet haalt, behoud je in de propedeuse nog drie reguliere kansen om de toets te halen. Haal je de toets wel, dan hoef je deze in de propedeuse niet meer opnieuw te doen. Schrijf je dus op tijd, maar uiterlijk 1 mei, in voor de opleiding via Studielink. Daarna ontvang je vanzelf meer informatie van ons over de toetsafname.

Met een vwo-, hbo- of wo-diploma word je direct toegelaten tot de richting Psychologie van de Academische Pabo Tilburg. Nadat je je in Studielink hebt aangemeld word je in het voorjaar uitgenodigd voor een intakegesprek, waarbij we bespreken hoe je tot jouw studiekeuze gekomen bent, welk beroepsbeeld je voor ogen hebt, wat je ambities zijn en waar we je tijdens je opleiding in kunnen begeleiden. Dit intakegesprek vindt plaats in groepsverband.

Heb je interesse in het volgen van de richting Cultuurwetenschappen? Dan meld je je aan voor de reguliere pabo en kun je na het behalen van je propedeuse (uiterlijk op 31-8) doorstromen in het tweede jaar van de Academische Pabo Tilburg.

De richting Psychologie is niet toegankelijk met een havo- of mbo-diploma. Heb je interesse in het volgen van de richting Cultuurwetenschappen? Dan meld je je aan voor de reguliere pabo en kun je na het behalen van je propedeuse (uiterlijk op 31-8) doorstromen in het tweede jaar van de Academische Pabo Tilburg. Kijk voor alle informatie voor de reguliere pabo op onze website. Een onderdeel van de toelating is het voldoen aan de kenniseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. Dit kan betekenen dat je een of meer toelatingstoetsen moet doen. Wil je meer informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en hoe je je hierop voorbereidt? Kijk dan op goedvoorbereidnaardepabo.nl. Nadat je een verzoek tot inschrijving hebt gedaan voor de propedeuse van de reguliere pabo (meer info vind je hieronder bij 'hoe meld ik me aan voor Academische Pabo Tilburg Cultuurwetenschappen'), ontvang je informatie van ons m.b.t. het aanmelden voor de toelatingstoetsen.
Ben je in het bezit van een buitenlands diploma? Dan geldt als voorwaarde dat dit aan de Nederlandse normen voldoet. Daarnaast moet je over voldoende kennis van de Nederlandse taal beschikken. Neem contact met ons op om je diploma te laten waarderen. Contactgegevens vind je onderaan deze pagina.
 
Placeholder for Fontys video
Omdat ik een vwo-achtergrond heb, was ik heel blij dat ik hiermee iets kon doen bij deze opleiding."
Lobke, student
 

Opbouw

Binnen Academische Pabo Tilburg heb je de keuze uit twee richtingen. Beide richtingen hebben hun eigen studiepad. Klik hieronder om te zien hoe de opbouw van de richtingen eruit ziet.

 
 

Na je opleiding

Na het afronden van je Bachelor of Education kun je aan het werk in het basisonderwijs. Een master aan Tilburg University is daarop een waardevolle aanvulling. Met een universitaire master ben je breed georiënteerd en kun je zowel binnen als buiten het onderwijs terecht. Hieronder zie je een aantal voorbeelden van de functies die onze afgestudeerden hebben binnen diverse organisaties.  

Cultuurwetenschappen Psychologie
Leraar basisonderwijsLeraar basisonderwijs
Leraar basisonderwijs met extra taken (bijv. leesconsulent)Leraar basisonderwijs met extra taken (bijv. intern begeleider/dyslexiebehandelaar)
Docent op het hbo of mboDocent op het hbo of mbo
Redacteur bij een uitgeverijKinderpsycholoog
BeleidsmedewerkerGedragswetenschapper
OnderzoekerZorgconsulent
 

 

Agenda

Meld je hier aan voor een van onze activiteiten. Zo weet je zeker of dit de opleiding voor jou is! Bekijk bijvoorbeeld een voorlichting vanuit huis of meld je aan voor een Open dag op de campus. Wat je ook kiest, hopelijk zien we je snel.

Open Dag
4, 5 & 25 november 2023
Programma

Heb jij al een paar opleidingen in gedachten? Fijn! Dan is het tijd voor de volgende stap. Bezoek onze open dag en kom sfeer proeven, want of het écht klikt merk je het beste op onze campus. Onze studenten en docenten leiden je met plezier rond. 

Onze open dagen zijn op:
4 november: Eindhoven, Utrecht en Venlo
5 november: Den Bosch, Sittard en Tilburg
25 november: Eindhoven*

*Extra open dag van een aantal opleidingen in verband met verhuizing naar nieuwbouw (Social Work, Logopedie, Podotherapie, Mens en Techniek, MBRT, Fysiotherapie, Verpleegkunde, Verpleegkunde - Technische stroom, Zorg en Technologie, Pedagogiek, Leraar Pedagogiek & Leraar Basisonderwijs.) 

Wil jij erbij zijn? Laat je gegevens achter en krijg als eerste bericht.

Praktische info

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en laptop.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Heb je geen recht op studiefinanciering en ben je ouder dan 30 jaar, dan kom je in aanmerking voor STAP-subsidie.

Stap 1: Meld je aan via Studielink

Je meldt je aan via Studielink. Meld je uiterlijk vóór 1 juli aan, zodat er voldoende tijd is om jouw inschrijving te voltooien en jouw check-in gesprek te voeren. Aanmeldingen na deze datum kunnen we helaas niet in behandeling nemen.

Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. De Studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelating voor deze opleiding. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Maak je inschrijving compleet

Stuur voor 15 juli een scan van jouw identiteitsbewijs naar fhke@fontys.nl. Deze is nodig om jouw inschrijving bij Tilburg University in orde te maken.

Stap 4: Regel de betaling van je collegegeld

Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. Maak z.s.m. deze gegevens in orde zodat Fontys (samen met jouw kopie ID bewijs) een 'Bewijs Betaald Collegegeld' naar Tilburg University kan sturen. Beide documenten zorgen ervoor dat je bij Tilburg University een inschrijving krijgt en kosteloos het onderwijsaanbod kunt volgen van dit traject.

NB Er wordt niet eerder collegegeld geïncasseerd dan op de 25ste dag van de maand waarin de opleiding start. Als je in Studielink jouw aanmelding vóór de startmaand annuleert, incasseren we niet.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 1: Meld je aan via Studielink

Je meldt je aan via Studielink voor de reguliere opleiding Leraar Basisonderwijs. Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je check-in gesprek te voeren. Na het behalen van je propedeuse, schrijf je je definitief in voor Academische Pabo Tilburg. Meer informatie hierover volgt in je eerste studiejaar. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Stap 2: Schrijf je in voor de toelatingstoetsen

Een onderdeel van de toelating is het voldoen aan de kenniseisen voor de vakken aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. Dit kan betekenen dat je een of meer toelatingstoetsen moet doen. Wil je meer informatie over de toelatingseisen, toelatingstoetsen en hoe je je hierop voorbereidt? Kijk dan opgoedvoorbereidnaardepabo.nl.

Stap 3: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck

De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Na het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en ontvang je die via de mail. De Studiekeuzecheck is een verplicht onderdeel van de toelating voor deze opleiding. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 4: Regel de betaling van je collegegeld

Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld. Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. Maak z.s.m. deze gegevens in orde.

NB Er wordt niet eerder collegegeld geïncasseerd dan op de 25stedag van de maand waarin de opleiding start. Als je in Studielink jouw aanmelding vóór de startmaand annuleert, incasseren we niet.

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven, zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Om je zo goed mogelijk antwoord te geven op je vragen, hebben we de veelgestelde vragen gebundeld.

 

Locatie en contact