Samen ontwikkelen naar wendbare en talentgerichte professionals

De wereld verandert, de student verandert en het onderwijs verandert. Als docent en medewerker van Fontys groei je mee in een nieuwe rol waarin je studenten steeds vaker begeleidt, coacht en je meer samenwerkt met andere docenten, collega's en met het werkveld. Het kan helpen als medewerkers elkaar tijdens deze veranderingen kunnen inspireren en kennis kunnen delen. We kijken graag samen met jou welke rollen bij jou passen en hoe je deze kunt ontwikkelen.

Hieronder lees je meer over die rollen, kun je je aansluiten bij onze community of als leidinggevende van een docententeam advies inwinnen.

De zes rollen van een wendbare professional

Ontwikkelen naar talentgerichte en wendbare professionals. Hoe doe je dat eigenlijk? Allereerst door aan te geven wat we verstaan onder een wendbare professional. Fontys onderscheidt zes rollen: expert, organisator, coach, co-creator, onderzoeker en lerende, samenwerkende professional. Het veranderen naar nieuwe rollen heeft impact op de kennis, houding en vaardigheden die nodig zijn in deze nieuwe rollen. Zoals omgaan met nieuwe onderwijsvormen en technologieën, meer coachend werken, netwerken, samenwerken in teams, samenwerken in hybride leeromgevingen, leren van en met elkaar, de herijking van de professionele identiteit. We ontwikkelen professionaliseringsmogelijkheden voor docenten, gericht op hun veranderende rol. We sluiten hierbij zoveel als mogelijk aan bij de behoefte van de docent en de organisatie.

Ik wil graag meer weten over die zes rollen!

Een community voor professionals

Samen ontwikkelen naar wendbare en talentgerichte professionals. Dat doen we (ook) via een online community waarin collega's van en met elkaar kunnen leren, zich kunnen ontwikkelen en kunnen innoveren rondom de rollen van de wendbare professional. Een community is er natuurlijk niet zomaar. Die bouwen we samen op. Wil jij ook graag aansluiten? Laat het ons weten! Dan kunnen we samen verkennen hoe we elkaar kunnen vinden en van elkaar kunnen leren.

Ik sluit me graag aan bij de community talentgerichte & wendbare professionals

Ondersteuning & advies voor leidinggevenden

Docenten die ontwikkelen naar wendbare en talentgerichte professionals. Bij die verandering heb je als leidinggevende ook een belangrijke rol. Docentprofessionalisering heeft immers een duidelijke link met de onderwijsvisie en de strategie van jouw instituut. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen! De consultants van dienst P&O helpen je graag om het veranderproces mee vorm te geven en de beweging op gang te brengen. Wil je als leidinggevende ondersteuning bij deze verandering? Ben je aan het nadenken wat de nieuwe strategische koers betekent voor jouw instituut en/ of team? Ben je aan het nadenken over nieuwe/ andere docentrollen? Of ben je op een heel ander thema aan het veranderen?

Ik heb een vraag over leiderschap en/of verandermanagement en op zoek naar een advies op maat

Talentontwikkelplein

Je hebt je opleiding en je vakkennis. Maar je beschikt óók over je persoonlijke eigenschappen en jouw eigen, unieke talenten. Wat doe je ermee? En wat heb je nodig voor je verdere ontwikkeling? Ga je voor meer kennis of voor vaardigheden? Kies je voor verbreding of voor verdieping? Fontys biedt medewerkers al vele vormen van ondersteuning om talenten optimaal te benutten.

Ga naar het Talentontwikkelplein voor medewerkers

Professionaliseringstraject voor bruggenbouwers

In oktober 2021 starten we met een professionaliseringstraject voor bruggenbouwers (co-creators). In dit traject krijg je inzicht in de zeven vaardigheden die bij deze rol horen en werken we aan diverse vaardigheden. Het programma start vanuit jouw rol als bruggenbouwer en zoomt verder uit naar de organisatie, het netwerk, de samenwerking. Je maakt kennis met andere professionals van verschillende organisaties die dezelfde rol uitvoeren en er is veel ruimte om ervaringen met elkaar uit te wisselen.

Programma & aanmelden

Nieuws

{{ feed.properties.publicationDateDay }} {{ feed.properties.publicationDateMonth }}