Sprint naar content

Hoe word je leraar?

Met een lerarenopleiding bij Fontys kun je leraar worden in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs of het beroepsonderwijs. Een veelzijdig beroep. De verschillende opleidingen om leraar te worden en de veelgestelde vragen over het leraarschap, vind je hieronder op een rijtje.

Hoe word je leraar in het basisonderwijs?

Leraar in het basisonderwijs worden dat kun je bij Fontys in voltijd, deeltijd of via een verkort zij-instroomtraject. Met een opleiding tot Leraar Basisonderwijs (pabo) heb je een brede basis en kun je lesgeven in verschillende vakken, zoals rekenen, taal en geschiedenis. Maar je kunt ook kiezen voor specialisatie of juist verdere verbreding met meerdere lesbevoegdheden. Er is vanalles mogelijk:
Sfeerafbeelding Fontys

Zij-instroom

Voor mensen met minimaal een hbo-bachelor diploma is het in een aantal gevallen mogelijk om via zij-instroom in twee jaar Leraar Basisonderwijs te worden met de opleiding Leraar Basisonderwijs zij-instroom. Je bent dan in dienst bij een basisschool en mogelijk is er subsidie voor beschikbaar.

Ben je benieuwd of jij in aanmerking komt?

Maak een afspraak met onze studieadviseur

Verkorte (deeltijd)opleiding

Als jij al een (gedeeltelijk) afgeronde bacheloropleiding hebt, kun je jouw route naar het leraarschap verkorten. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met de opleidingscoördinator van jouw opleiding of vraag onze studieadviseur om advies.

Bicertificeren (twee in één)

Wist je dat je ook in 4 of 5 jaar twee lesbevoegdheden kunt halen? Dit noemen we bi-certificering. Zo doe je er dus korter over dan als je de opleidingen los of na elkaar volgt.

Klassenondersteuner in het basisonderwijs

Wil je niet 4 jaar studeren of niet als eindverantwoordelijke voor de klas maar wel het basisonderwijs in? Word dan onderwijsondersteuner via de tweejarige Associate Degree-opleiding tot Pedagogisch Educatief Professional (PEP). Deze is er in zowel voltijd als deeltijdvariant.

Hoe word je leraar op een middelbare school?

Lijkt het je leuk om les te geven op een middelbare school? Dan kun je een lerarenopleiding gespecialiseerd in een vak doen, zoals bijvoorbeeld Leraar Engels of Leraar Wiskunde. Ook lesgeven in twee vakken is mogelijk, dat heet bi-certificeren.

Om in het voortgezet onderwijs te kunnen lesgeven heb je voor de onderbouw een tweedegraads lesbevoegdheid (hbo-bachelor lerarenopleiding) nodig en voor de bovenbouw een eerstegraads lesbevoegdheid (master lerarenopleiding).

Sfeerafbeelding Fontys

Wil je graag voor de klas in het voortgezet onderwijs? Dat kan met de volgende (tweedegraads) lerarenopleidingen bij Fontys. Na het behalen van je opleiding ben je lesbevoegd voor de onderbouw.

Lerarenopleidingen in een specifiek vmbo-vak of -profiel

Naar de opleidingszoeker

Wil je lesgeven in de bovenbouw, dan kun je na je bachelor Lerarenopleiding een masteropleiding doen om eerstegraads lesbevoegd te worden.

Naar opleidingsinformatie Vakmasters


Lesgeven in een kunst- of bewegingsvak in de bovenbouw?

De lerarenopleidingen binnen de Kunsten of het Bewegingsonderwijs zijn ongegradeerd. Dat betekent dat je zowel aan de onderbouw als aan de bovenbouw van het voortgezet onderwijs les mag geven. En ook aan het mbo en hbo.

Wat is een tweedegraads lesbevoegdheid?

Met een tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan de onderbouw van havo en vwo/gymnasium (leerjaar 1, 2 en 3), het vmbo en aan het beroepsonderwijs, volwasseneneducatie en het praktijkonderwijs. Je bent tweedegraads lesbevoegd als je een hbo-bachelor lerarenopleiding af hebt gerond met een diploma.

Wat is een eerstegraads lesbevoegdheid?

Met een eerstegraads bevoegdheid mag je daarnaast ook aan de bovenbouw van havo en vwo/gymnasium (leerjaar 4, 5 en 6) onderwijs geven. Je behaalt je eerstegraads lesbevoegdheid met een hbo-masteropleiding.

Zij-instroomtraject

Heb je minimaal een hbo-bachelordiploma in een aanverwant vak, dan kun je in bepaalde gevallen in een aantal vakken tweedegraads bevoegd leraar worden via een verkort zij-instroomtraject. Onze studieadviseur adviseert je graag over de mogelijkheden.

Maak een afspraak met onze studieadviseur

Kopleiding Lerarenopleiding

Als je voldoet aan de voorwaarden - bijvoorbeeld dat je minder dan 7 jaar geleden je hbo- of wo-getuigschrift behaalde voor een aanverwant vak - kan je in aanmerking komen voor een kopopleiding om tweedegraads lesbevoegd leraar te worden. Je kunt dan bij Fontys Educatie in Tilburg in één jaar een tweedegraads lesbevoegdheid behalen.

Hoe word je leraar in het middelbaar beroepsonderwijs?

Als je graag voor de klas wilt in het middelbaar beroepsonderwijs, dan kan dat met een (tweedegraads) lesbevoegdheid voor een van de vakken zoals genoemd bij Lerarenopleidingen Voortgezet Onderwijs. Daarnaast biedt Fontys specifieke lerarenopleidingen gericht op het beroepsonderwijs, mogelijk in deeltijd en vaak ook via zij-instroom.
Sfeerafbeelding Fontys

Wil je geen studie van 4 jaar of bijvoorbeeld niet de eindverantwoordelijkheid van een leraar? Maar je wilt wel graag voor de klas. Dan kun je als onderwijsondersteuner assisteren door het behalen van een Associate Degree, PDG (pedagogisch didactisch getuigschrift) of PDC (pedagogisch didactisch certificaat).

Met een pabo-diploma lesgeven op het vmbo?

Hoe word je leraar in het hoger beroepsonderwijs?

Om leraar te worden in het hbo heb je minimaal een hbo-master-diploma nodig in een verwant vak en daarnaast verwachten veel onderwijsinstellingen van hun docenten dat zij een basiskwalificatie onderwijs (BKO) behalen. Dat kan meestal via de hbo-instelling zelf en is afhankelijk van de vacature waar je op solliciteert.

Zit er een leraar in jou?!

Wil je weten of leraar worden iets voor jou is, welke eigenschappen en vaardigheden je moet hebben en welke type onderwijs het beste bij jou past?

Start met de zelftest Zelftest leraar worden

Veelgestelde vragen over Leraar worden

Vanaf januari 2022 krijgen leraren in het basisonderwijs / primair onderwijs (po) dezelfde beloning als hun collega’s in het voortgezet onderwijs (vo). Dat is tussen € 3.500 en € 7.190 per maand. Wat je gaat verdienen als leraar is afhankelijk van je ervaring.

Hulp nodig bij het vinden van een baan in het onderwijs? De regionale onderwijsloketten helpen je graag verder. Samen met Fontys worden o.a. banenmarkten georganiseerd. En op hun websites vind je een actueel overzicht van de vacatures in het onderwijs. Zo vind je een baan die bij jou past.

Er zijn diverse tegemoetkomingen en subsidies. We hebben ze voor je op een rijtje gezet.

Op deze pagina hebben we de verschillende mogelijkheden om leraar te worden - in het basisonderwijs, in de onderbouw voortgezet onderwijs, in de bovenbouw voortgezet onderwijs en in het beroepsonderwijs - op een rijtje gezet. Heb je nog vragen, dan kun je met ons contact opnemen via de contactgegevens onderaan in de footer. We helpen je graag.