Sprint naar content

Innovatie in het onderwijs

Uitgelicht bij Fontys Educatie: het thema 'Innovatie in het onderwijs. Kunstmatige intelligentie, chatbots, blended learning, werken in innovatieteams…. Het onderwijs is constant in beweging! De maatschappij verandert en onderwijsinstellingen moeten doelgericht blijven innoveren om aan te sluiten bij de hedendaagse maatschappij. Door innovatie kunnen onderwijsprocessen worden vereenvoudigd en kan (nieuwe) technologie anders of beter worden ingezet. Leerlingen en studenten kunnen aan de slag met nieuwe leertechnieken. We laten je graag de ontwikkelingen binnen en buiten Fontys zien.

Inspiratie

Empower Kickstart helpt studenten bij studiekeuze

Empower Kickstart Fontys

Veel leerlingen die in de laatste klas van havo of vwo zitten, vinden het maken van een studiekeuze ontzettend lastig. Logisch, want hoe goed ken je jezelf en weet je wat je ècht leuk vindt, als je pas 17 of 18 bent? Bij Fontys Empower Kickstart gaan leerlingen in een compleet programma door middel van onderzoek en creatieve opdrachten op zoek naar hun talenten en drijfveren om zo de opleiding te vinden die bij hen past.

Lees het artikel

Podcast: de kracht van Blended Learning

Podcast

Blended Learning. Iedereen heeft het er over, en ook binnen Fontys is het begrip volop in beeld. Maar wat is het eigenlijk en wat kun je ermee? Hoe is de stand van zaken binnen Fontys en zijn er al goede voorbeelden? De podcastserie ‘Fontys Blended Learning’ gaat hierover in gesprek met diverse collega’s. In deze aflevering vertelt Jean Jamin, consultant bij Fontys Onderwijs en Onderzoek, over de kracht van blended learning.

Luister de podcast

Kunstmatige intelligentie verrijkt het onderwijs

Bart van Bezooijen en Tim Gerbrands

Dat kunstmatige intelligentie specifieke voordelen heeft, is geen discussie meer. Maar naast heel veel voordelen, kleven er ook nadelen aan. Het grootste schrikbeeld van leerkrachten is dan ook dat studenten knippend en plakkend hun diploma halen. Volgens Fontys-collega’s Bart van Bezooijen en Tim Gerbrands biedt kunstmatige intelligentie meer voor- dan nadelen voor het onderwijs. ‘Niet alleen voor studenten, ook voor docenten.’

Lees het artikel

Toekenning subsidie voor twee grote Europese onderwijsprojecten

Uwe Kraus, docent Aardrijkskunde bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg

Het online platform Atlas of European Values biedt interactieve tools en lesmaterialen aan over aardrijkskunde-gerelateerde onderwerpen. Om het platform nog meer uit te breiden, heeft Fontys samen met de andere betrokken hogescholen en universiteiten twee nieuwe projectaanvragen gedaan. Deze zijn gericht op nieuwe lesstrategieën en duurzaamheidvraagstukken. En goed nieuws: deze zijn goedgekeurd! Fontys-docent Uwe Krause, al sinds 2005 betrokken bij Atlas of European Values, vertelt er meer over.

Lees het artikel

Een unicum: Fontys ICT opent videolab 'Pixel Playground'

Fontys videolab Pixel Playground

ICT raakt alle aspecten van ons leven en de laatste jaren zien we een opmars van virtuele werelden en immersieve technologie. Om studenten de ruimte te bieden deze te verkennen en nieuwe toepassingen te ontwikkelen opent Fontys ICT haar state-of-the-art videolab ‘Pixel Playground’, een volledig uitgeruste ruimte voor virtuele producties, XR-toepassingen en meer. Een unicum in het Nederlands hoger ICT-onderwijs, met als pronkstuk een volledig operationele LED-videowand van meer dan 9 meter breed.

Lees het artikel

Onderzoek bij Fontys: kenniscentrum ‘Youth Education for Society’

Onderwijsinnovatie bij Fontys Kenniscentrum YES

Onderwijs en onderzoek gaan bij Fontys hand in hand. Kenniscentrum ‘Youth Education for Society’ (YES) heeft als missie dat elk kind en jongere veilig kan opgroeien en zich optimaal kan ontwikkelen in de huidige, complexe en snel veranderende samenleving. Het kenniscentrum voert praktijkgericht onderzoek uit naar het leren en ontwikkelen van kinderen en jongeren, zowel binnen de opvoeding als binnen de onderwijsomgeving. Daarnaast draait het om professionals die een bijdrage leveren aan het leren en ontwikkelen.

Meer over kenniscentrum YES

Lectoraat

Een lectoraat doet praktijkgericht onderzoek op wetenschappelijke basis ter verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Het lectoraat 'Technology enhanced assessment' richt zich op innovatie in het onderwijs.

Lectoraat 'Technology enhanced assessment'

Via praktijkgericht onderzoek wil het lectoraat Technology enhanced assessment (TEA) kennis en toepassingen over technologisch-ondersteund toetsen en beoordelen ontwikkelen voor leerlingen/studenten en hiermee de handelingsvaardigheid onder (toekomstige) onderwijsprofessionals in het vo, mbo en hbo optimaliseren. Zodat studenten en docenten het beste uit zichzelf kunnen halen en hun onderwijs leren optimaliseren. Inzichten dragen direct bij aan de ontwikkeling van wendbare en toekomstige onderwijsprofessionals. TEA is verbonden aan Fontys Lerarenopleidingen Tilburg.

Dr. Kelly Beekman houdt zich bezig met de doorontwikkeling van het lectoraat Technology enhanced assessment, met focus op de technologische componenten van toetsen en beoordelen.

Meer over lectoraat TEA

Innoveren met deze onderwijsopleidingen:

Master Leren en Innoveren

Wil jij je verdiepen in het onderwijs? 
Ben jij een doorzetter die onderwijsvernieuwingen wil initiëren?
Wil jij het onderwijs nog uitdagender maken voor de leerlingen of studenten?
Ben jij een onderzoeker die alles wil weten?

Over Master Leren en Innoveren

De masteropleiding ‘Leren en Innoveren’ focust zich op de onderwijsprofessional die zich wil verdiepen in het leren van leerlingen/studenten, leraren, de onderwijsorganisatie en het innoveren van het onderwijs. In de opleiding zijn de nieuwste inzichten op het gebied van leren en innoveren samengebracht en verbonden met de eigen onderwijscontext van jou als leraar. De opleiding verhoogt je professionaliteit zodat je in staat bent om onderwijsvernieuwingen te initiëren, te (bege)leiden en te onderzoeken. 

Naar Master Leren en Innoveren

Pabo-ALO

Pabo-ALO bij Fontys is een uitdagend voltijd opleidingstraject binnen de reguliere opleidingen Pabo en ALO, met een basis van gemeenschappelijkheid – leraarschap – waarbij het specialisme van de Pabo en de ALO sterk behouden blijft!

Over Pabo-ALO

De opleiding Pabo-ALO is een combinatie van twee studies en leidt tot twee bevoegdheden: leraar basisonderwijs èn eerstegraads bevoegd vakleerkracht lichamelijke opvoeding. Daarmee ben je een aanwinst voor een basisschool, omdat je naast bevoegd leraar basisonderwijs tevens specialist bent in bewegingsonderwijs. 

Naar Pabo-ALO

Nieuwsbrief

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen in het onderwijs?

Aanmelden Educatie nieuwsbrief