Sprint naar content

Innovatie in het onderwijs

In maart en april 2023 staat bij Fontys Educatie het thema 'Innovatie in het onderwijs' centraal. Innovatie in het onderwijs betekent: verandering, vernieuwing en verbetering. Met een nieuwe frisse aanpak en/of technologieën het onderwijs en het leren verbeteren, gelijkheid binnen het onderwijs bevorderen en talenten nog beter herkennen en stimuleren.

Inspiratie

Podcast Samen Onderzoeken #5 | Samen innoveren in een innovatieteam

Logo Podcast Samen Onderzoeken

In de podcast ‘Samen onderzoeken’ een gesprek over een praktische toolkit voor iedereen die in (bovenschoolse) teams op een effectieve manier wil samenwerken aan een inovatief vraagstuk. Henderijn Heldens en Anje Ros van het lectoraat Goed leraarschap, Goed leiderschap van Fontys Hogeschool Kind en Educatie (FHKE) hebben een methodiek ontwikkeld, die je in acht bijeenkomsten door het proces leidt. In de podcast zijn naast Henderijn ook Janou Uebelgönne (leerkracht en kartrekker innovatieteam startende leerkracht) en Vital Hanssen (docent aan Fontys Pabo Venlo en lid innovatieteam van een basisschool) te gast en wordt de meerwaarde van zo’n innovatieteam besproken.

Boek van lectoren en
onderzoeker helpt onderwijs van deze tijd ontwerpen

Poster Doelgericht Onderwijs Ontwerpen

De wereld is volop in beweging en het basisonderwijs verandert mee. Als leerkracht krijg je steeds meer ruimte om samen met collega’s eigen leeractiviteiten vorm te geven, maar hoe doe je dat? Fontys lectoren Anje Ros en Anouke Bakx schreven samen met onderzoeker Erik Bolhuis het boek ‘Doelgericht onderwijs ontwerpen’. In het boek gaan zij in op vragen als: Hoe bereid je kinderen voor op een toekomst waarvan niemand weet hoe die eruit gaat zien? Wat is voor leerlingen van nu belangrijk om te leren – en hoe leer je ze dat? Hoe ga je om met verschillende onderwijsbehoeftes en hoe zorg je ervoor dat alle leerlingen op hun eigen niveau optimaal presteren?

Favo Pabo’s zetten opleiding tot Leraar Basisonderwijs in het zonnetje via TikTok

Favo pabostudenten

TikTok... Er is veel discussie over, maar hoe je het ook wendt of keert: het social media kanaal is op dit moment wèl een van de belangrijkste informatiebronnen voor jongeren. Een groepje studenten van de Nieuwste Pabo (dNP) in Sittard geeft met hun account Favo Pabo’s een beeld van hun studie, om zo meer jongeren enthousiast te maken voor het vak van leraar. De meest bekeken video geeft een beter inzicht in wat een dag op de pabo nu precies inhoudt. De likes op de video’s van de tweedejaars studenten gaan hard. De volgers van de Favo Pabo’s bestaan voornamelijk uit mensen die zich willen aanmelden voor de Pabo. Ook medestudenten en stagekinderen hebben hun weg naar het account inmiddels gevonden.

Onderzoek bij Fontys:
kenniscentrum ‘Youth
Education for Society’

Onderwijsinnovatie bij Fontys Kenniscentrum YES

Onderwijs en onderzoek gaan bij Fontys hand in hand. Kenniscentrum ‘Youth Education for Society’ (YES) heeft als missie dat elk kind en jongere veilig kan opgroeien en zich optimaal kan ontwikkelen in de huidige, complexe en snel veranderende samenleving. Het kenniscentrum voert praktijkgericht onderzoek uit naar het leren en ontwikkelen van kinderen en jongeren, zowel binnen de opvoeding als binnen de onderwijsomgeving. Daarnaast draait het om professionals die een bijdrage leveren aan het leren en ontwikkelen.Studenten van Fontys ICT ontwikkelen een ChatGPT detector

Studenten Fontys ICT

Het gebruik van ChatGPT door leerlingen en studenten is een pittige uitdaging binnen het onderwijs. Drie studenten van Fontys ICT schieten te hulp: zij hebben een tool ontwikkeld die het gebruik van ChatGPT ontdekt in teksten. Ze gaan er een educatieve tool van maken die gratis aan het onderwijs wordt aangeboden. Het gaat hen om de didactische waarde en het op een andere manier valideren van kennis.
Zodat een docent straks de dialoog kan aangaan met scholier of student over de tekst die ChatGPT heeft gefabriceerd.Nieuw - Master of applied IT: leren van praktijkoplossingen

Fontys Master of Applies IT

Over innovatie gesproken: Fontys Hogeschool ICT trapte in februari 2023 af met een kersverse hbo-Master of Applied IT. “Niet alleen in de boeken kruipen, maar gewoon dóen”, zegt student Sieuwe Elferink. De eisen die aan het uitgevoerde onderzoek worden gesteld gaan een stuk verder dan in de bachelor. “Je ontwikkelt echt iets nieuws”. Het is een verdiepende opleiding voor afgestudeerde bachelors waarmee het werkveld prima uit de voeten kan. Daarnaast biedt het Fontys de kans méér te doen met praktijkgericht onderzoek.Events

Ook in 2023 kun je bij Fontys Educatie gratis kennisupdates bijwonen. Voor het thema 'Onderwijsinnovatie' waren dat:

Webinar: ChatGPT in het middelbaar onderwijs

Webinar ChatGPT in het middelbaar onderwijs

ChatGPT... iedereen heeft het er over maar wat kun je er eigenlijk mee? Fontys Pro Educatie organiseerde een online webinar waarin Erdinç Saçan - docent en onderzoeker bij Fontys ICT - de actuele en te verwachten ontwikkelingen schetste en vertelde over de impact van deze technologie op het onderwijs en de beroepenwereld.

Kennisevent 'Toekomst van Leren' - in LocHal Tilburg

Event Fontys: Toekomst van leren

Op dinsdag 28 maart 2023 was in de LocHal in Tilburg het event 'Toekomst van Leren'. Het was een drukbezochte en inspirerende dag, georganiseerd door het kenniscentrum YES (Youth Education for Society) en  Fontys LLO (Leven Lang Ontwikkelen). Benieuwd hoe het was? We vertellen je erover in het volgende artikel:

Lectoraat

Een lectoraat doet praktijkgericht onderzoek op wetenschappelijke basis ter verbetering van de kwaliteit van het onderwijs.

Lectoraat 'Technology enhanced assessment'

Via praktijkgericht onderzoek wil het lectoraat Technology enhanced assessment (TEA) kennis en toepassingen over technologisch-ondersteund toetsen en beoordelen ontwikkelen voor leerlingen/studenten en hiermee de handelingsvaardigheid onder (toekomstige) onderwijsprofessionals in het vo, mbo en hbo optimaliseren. Zodat studenten en docenten het beste uit zichzelf kunnen halen en hun onderwijs leren optimaliseren. Inzichten dragen direct bij aan de ontwikkeling van wendbare en toekomstige onderwijsprofessionals. TEA is verbonden aan Fontys Lerarenopleidingen Tilburg.

Dr. Kelly Beekman houdt zich bezig met de doorontwikkeling van het lectoraat Technology enhanced assessment, met focus op de technologische componenten van toetsen en beoordelen.

Innoveren met deze onderwijsopleidingen:

Master Leren en Innoveren

Wil jij je verdiepen in het onderwijs? 
Ben jij een doorzetter die onderwijsvernieuwingen wil initiëren?
Wil jij het onderwijs nog uitdagender maken voor de leerlingen of studenten?
Ben jij een onderzoeker die alles wil weten?

Over Master Leren en Innoveren

De masteropleiding ‘Leren en Innoveren’ focust zich op de onderwijsprofessional die zich wil verdiepen in het leren van leerlingen/studenten, leraren, de onderwijsorganisatie en het innoveren van het onderwijs. In de opleiding zijn de nieuwste inzichten op het gebied van leren en innoveren samengebracht en verbonden met de eigen onderwijscontext van jou als leraar. De opleiding verhoogt je professionaliteit zodat je in staat bent om onderwijsvernieuwingen te initiëren, te (bege)leiden en te onderzoeken. 

Pabo-ALO

Pabo-ALO bij Fontys is een uitdagend voltijd opleidingstraject binnen de reguliere opleidingen Pabo en ALO, met een basis van gemeenschappelijkheid – leraarschap – waarbij het specialisme van de Pabo en de ALO sterk behouden blijft!

Over Pabo-ALO

De opleiding Pabo-ALO is een combinatie van twee studies en leidt tot twee bevoegdheden: leraar basisonderwijs èn eerstegraads bevoegd vakleerkracht lichamelijke opvoeding. Daarmee ben je een aanwinst voor een basisschool, omdat je naast bevoegd leraar basisonderwijs tevens specialist bent in bewegingsonderwijs. 

Contact met Fontys Pro Educatie