

Interaction design
De onderzoeksgroep Interaction Design staat voor het vormgeven van de relatie tussen mens en technologie op een manier die zowel innovatief als mensgericht is. In een wereld waarin AI en digitale innovaties ons dagelijks leven beïnvloeden, vormt deze onderzoeksgroep een broedplaats voor onderzoek en experimenten die erop gericht zijn om de interactie tussen mens en machine te optimaliseren zonder de ethische, morele en menselijke aspecten uit het oog te verliezen.
De centrale vraag die ons onderzoek drijft luidt: “Hoe gaan mensen samenwerken en samenleven met AI?” Deze vraag vormt de basis voor uiteenlopende onderzoeksprojecten. De onderzoeksgroep verkent daarbij drie hoofdthema’s, die elk unieke uitdagingen en kansen bieden om technologie beter af te stemmen op menselijke behoeften: het ontwerpen van sensitive virtual humans, het faciliteren van hybrid intelligent communities en het ontwikkelen van immersive interactions.
Sensitive virtual humans
Sensitive virtual humans vormen een verschijningsvorm van AI. Deze virtuele wezens, gebaseerd op geavanceerde 3D-animatie, AI en sensortechnologie zijn in staat om menselijke emoties te herkennen en te interpreteren. Denk bijvoorbeeld aan een virtuele docent die in staat is om subtiele signalen van een leerling op te pikken, zoals gebrek aan concentratie of emotionele onrust, en hier op een verantwoorde manier op te reageren. Hierbij is het essentieel dat de technologie niet de volledige verantwoordelijkheid overneemt, maar altijd in combinatie met menselijke expertise opereert. De mens blijft immers de sleutel tot het interpreteren van en ethisch handelen naar complexe signalen uit de praktijk.
Hybrid intelligent communities
Het onderzoek richt zich op het faciliteren van hybrid intelligent communities, waar mensen en technologie samen een harmonieuze en dynamische omgeving vormen. Door gebruik te maken van AI, sensortechnologie en data-analyse streven wij ernaar om gemeenschappen te creëren waarin technologie niet vervangt, maar juist ondersteunt. Zo kan een virtuele assistent bijvoorbeeld een brug vormen tussen verschillende partijen in een zorginstelling of een onderwijsomgeving, en zo bijdragen aan een sterkere, meer betrokken gemeenschap. De focus ligt hier niet alleen op technologische innovatie, maar ook op het verankeren van menselijke waarden zoals empathie, respect en inclusiviteit.
Immersive interactions
Immersive interactions zijn een ander belangrijk onderdeel van ons onderzoeksportfolio. Dit thema verkent hoe de mens bijzondere ervaringen kan beleven dankzij een natuurlijke interactie met technologie. Denk aan virtuele omgevingen waarin gebruikers op een intuïtieve manier kunnen leren, werken of ontspannen. Door te experimenteren met technologieën als virtual reality en mixed reality, creëren wij ervaringen die niet alleen technisch indrukwekkend zijn, maar die ook écht aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van de gebruiker. De toepassing van dergelijke technologieën reikt van educatie tot zorg, waarbij het doel is om de interactie zo menselijk en toegankelijk mogelijk te maken.
Onderzoek en onderwijs: samen bouwen aan de toekomst
De onderzoeksgroep Interaction Design werkt samen met bedrijven, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties om technologie in te zetten binnen een brede maatschappelijke, ethische en praktische context. Studenten spelen hierin een actieve rol en ontwikkelen in een rijke leeromgeving vaardigheden die hen voorbereiden op de beroepen van de toekomst. Door onderzoek te koppelen aan actuele vraagstukken als polarisatie, ongelijkheid en de toekomst van werk, draagt de onderzoeksgroep bij aan zowel technologische vooruitgang als een inclusievere samenleving.
Kortom, de onderzoeksgroep Interaction Design geeft invulling aan een toekomst waarin technologie niet alleen een instrument is, maar een partner die ons helpt om een betere, mensgerichte wereld te realiseren.
Onderzoeksprojecten
Bekijk onze onderzoeksprojecten op ons portfolio.
Portfolio Lectoraat Interaction DesignLector
Mark de Graaf is lector Interaction Design bij Fontys Hogeschool ICT. Daarvoor werkte hij bij de TU Eindhoven, Industrial Design en heeft zijn sporen verdiend op de onderwerpen Playful Interactions, en emergence in complex systems. Hij is mede oprichter van een eigen bedrijf: SmartGoals, dat een succesvolle bijdrage aan innovatie in de sportwereld heeft gebracht.
Lees meer over Mark de Graaf Bekijk publicaties