Sprint naar content

Learning College (voltijd)

 • 4 jaar
 • Nederlands
 • Hbo-bachelor
 • Voltijd
Tilburg
Ben jij geïnteresseerd in alles wat met leren te maken heeft? Wil je graag werken in het onderwijs en dat tegelijkertijd mee vernieuwen? En lijkt het leuk om na je studie niet alleen als leraar, maar ook in het bedrijfsleven te kunnen werken? Kies dan voor Learning College.

 

Over Learning College

Het onderwijs verandert. En dat betekent dat de rol van docent mee verandert. We weten dat voor de klas staan en een leerling vertellen ‘hoe het zit’ niet de beste manier van lesgeven is. Na het volgen van opleidingstraject Learning College weet jij hoe het anders kan. Je onderzoekt welke leermethodes het beste werken en ontwikkelt je eigen lesprogramma’s. Als nieuwsgierige student word jij een expert op het gebied van leren. Niet alleen binnen het onderwijs, maar ook daarbuiten.

Learning College is te volgen bij meerdere lerarenopleidingen. Bekijk onderaan de pagina welke opleidingen deze afstudeerrichting aanbieden. Je schrijft in bij één van deze opleidingen en volgt het programma binnen learning College. Aan het einde van je studie ontvang je bijvoorbeeld je diploma Leraar Nederlands met de afstudeerrichting Learning College.

Waarom Learning College bij Fontys?

 • Na je studie kun je op meerdere plekken gaan werken
 • Ga aan de slag als docent in het reguliere onderwijs, maar ook als leerexpert op een vrije school of als coach in het bedrijfsleven
 • Leer mét elkaar en ván elkaar (medestudenten, coaches, experts)
 • Ontdek je talenten en stippel je eigen leerroute uit

Wat ga je leren?

Vanuit je nieuwsgierige houding ga je allerlei vormen van leren in het onderwijs, bedrijven en organisaties onderzoeken en zelf leertrajecten vormgeven. Natuurlijk ga je ze ook toepassen tijdens je stage. Daarvoor ontwikkel je pedagogische en didactische vaardigheden en leer je werken met technieken als design thinking (op een creatieve manier problemen oplossen). Je ontdekt hoe kinderen, pubers en volwassenen leren. Daarnaast specialiseer je je in het basisonderwijs of in een schoolvak van het voortgezet onderwijs.

 • Hoe je verschillende doelgroepen motiveert om te leren
 • Onderzoek doen naar hoe mensen leren
 • Trends en ontwikkelingen in de maatschappij en hoe je die toe kunt passen in het onderwijs (het onderwijs vernieuwen)
 • Trainingen en cursusmateriaal ontwikkelen

Wegens nog niet accepteren van de cookies is de YouTube video niet zichtbaar.

Dit is afstudeerrichting Learning College

Bekijk de animatievideo om alles te weten te komen over afstuderen met Learning College

Hoe ziet je week eruit?

Als student word je uitgedaagd om zelf te bepalen wat je gaat leren en hoe je dat gaat doen. Uiteraard onder begeleiding van coaches en experts uit de praktijk. Zo ziet je week eruit bij de afstudeerrichting Learning College: 

 • Het ene moment zit je in de klas in een inspiratiesessie over hoe je kinderen kunt motiveren
 • Het volgende moment loop je stage
 • Je doet onderzoek naar leerstrategieën, motivatie, gelijke kansen, leiderschap, talenten enzovoort
 • Je werkt met mede-studenten aan een gezamenlijke opdracht uit de praktijk. Een opdracht kan zijn dat jullie samen gaan onderzoeken hoe je het online onderwijs kan verbeteren in het Mbo of dat jullie samen coaches bij een sportvereniging trainen
 

Toelatingseisen

Zie onderstaand overzicht voor de toelatingseisen.
Let op: kies je voor het traject met Leraar Basisonderwijs? Dan moet je voldoen aan de toelatingseisen van de opleiding Leraar Basisonderwijs.
 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

 • Cultuur & Maatschappij
 • Economie & Maatschappij
 • Natuur & Gezondheid
 • Natuur & Techniek

Voor meer informatie over de doorstroom van vwo naar hbo kun je kijken op www.fontys.nl/vwo.

 • Met een mbo-diploma (niveau 4) word je toegelaten tot deze hbo-opleiding

Voor meer informatie over de doorstroom van mbo naar hbo kun je kijken op www.fontys.nl/mbo.

Eén vak niet in jouw pakket?  Heb je een havo- of vwo-diploma, maar mis je een vak om aan de vooropleidingseisen te voldoen? Dan heb je bij Fontys de kans om alsnog te worden toegelaten bij de opleiding van jouw keuze door het behalen van een toelatingstoets.

Buitenlands diploma Wil je toegelaten worden tot de lerarenopleiding op grond van een buiten Nederland behaald diploma? Stuur een e-mail naar inschrijvingenflot@fontys.nl of bel naar 08850 74288.

21+ toets Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen. Voorwaarde is wel dat je 21 jaar of ouder bent op het moment dat de opleiding start. Meer informatie vind je hier. Je kunt ook contact opnemen via 21plustoelatingsonderzoek@fontys.nl.

 

Placeholder for Fontys video
Heb je nog een vraag over Learning College in Tilburg? Stuur ons gerust een app, we beantwoorden ze graag!

 

Opbouw

In jaar 1 leer je de basis van onderwijs geven (dictactische en pedagogische vaardigheden) en de basis van een schoolvak of de vakken van het basisonderwijs (voor je onderwijsbevoegdheid). Je ontdekt wat je talenten en valkuilen zijn en hoe je daarmee om moet gaan. Samen met je groepje vorm je een team, een leergemeenschap. Jullie zijn samen verantwoordelijk voor elkaars leren en bepalen zelf wat hiervoor nodig is. Verder leer je de verschillende leeromgevingen kennen (basisschool, mbo of bedrijfsleven) en start je met stage (16 uur in de week). De eerste periode gaat vooral over jezelf en wat leren is.

Lees ook de Roadmap Learning College goed door.

In de overige jaren gaan we verder dan de basis. Je leert over interculturele communicatie (hoe je met verschillende doelgroepen moet communiceren) en over diversiteit. Je gaat onderzoeken wat trends en ontwikkelingen zijn in de maatschappij en hoe je die toe kunt passen in het onderwijs (het onderwijs vernieuwen). Ook ontwikkel je je eigen visie op wie jij bent als leerexpert en docent. Gedurende je studie blijf je stage lopen, zodat je de opgedane kennis in de praktijk kunt testen.
 

Na je opleiding

Aan het einde van je studie ontvang je een diploma met een onderwijsbevoegdheid en de specialiteit leren en ontwikkelen (Learning College). Je kan daarna op verschillende werkplekken aan de slag. Jij weet waar jouw talenten en passie het beste tot zijn recht komen en kiest zelf waar je gaat werken: 

 • Docent op een basisschool, middelbare school, het beroepsonderwijs, tienerscholen, internationale scholen of vernieuwend onderwijs
 • Ondernemer met een eigen onderwijsadviesbureau
 • Leer- en ontwikkelbegeleider bij een bedrijf
 • Een mix van dit alles

Bobbie Kwinten, eerstejaars student, opleiding Learning College Tilburg

'In het onderwijs van de toekomst wil ik leerlingen niet alleen een taal of vaardigheid aanleveren. Ik wil leerlingen leren om zichzelf als persoon te gaan ontwikkelen.'

Meer weten over de opleiding Learning College

Kom kennismaken

 • kom praten met studenten
 • bekijk een filmpje
 • stel je vragen
 • meld je aan voor events

Wil je graag een gesprek met iemand van de voltijdopleiding Learning College in Tilburg? Dat kan!

Je kunt een e-mail sturen naar contactpersonen Dorien
Doornebos-Klarenbeek d.doornebosklarenbeek@fontys.nl en en Marieke Ham m.ham@fontys.nl. Zij nemen dan contact met je op.

Wil je weten hoeveel collegegeld je moet betalen voor deze opleiding? Ga dan naar de collegegeldmeter.
Houd naast je collegegeld ook rekening met kosten voor introductie, boeken, readers, excursies en computer.   
Op DUO kun je zien of je recht hebt op studiefinanciering of een studenten-reisproduct voor je OV-chipkaart. 

Stap 1: Je meldt je aan via Studielink

Je gaat naar de voltijdopleiding van jouw keuze en kiest daar de afstudeerrichting Learning College. Dat ziet er uit als: "B <naam opleiding> - Learning College". Meld je uiterlijk vóór 1 mei aan, zodat je nog ruim de tijd hebt om de stappen van je inschrijving te voltooien en je intakegesprek te voeren. Raadpleeg regelmatig je berichten in je Studielink – dashboard.

Opleidingen die de afstudeerrichting aanbieden:

Staat jouw keuze er niet tussen? Neem dan contact op met Inge Brons en/of Karin Valke. Bij genoeg aanmeldingen kunnen we jouw opleiding toevoegen.

Stap 2: Je wordt uitgenodigd voor de Studiekeuzecheck.
De Studiekeuzecheck zorgt ervoor dat we je vanaf het begin begeleiding op maat kunnen bieden. Dat vergroot je kans op studiesucces. De studiekeuzecheck bestaat in ieder geval uit een digitale vragenlijst en een check-in gesprek met je opleiding. Tijdens het gesprek wordt het studiekeuzeadvies opgesteld en besproken. Uitgebreide informatie vind je op de Studiekeuzecheck, jouw check-in bij Fontys.

Stap 3: Je regelt de machtiging voor de betaling van je collegegeld.
Een machtiging afgeven kan vanaf 15 mei in je Studielink-dashboard, je ontvangt hierover een e-mail. De eerste incasso vindt plaats op of rond 25 september. 

Als je je hebt aangemeld, betekent dit nog niet dat je al bent ingeschreven. Je bent pas inschreven zodra je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.

Stap 4: Download de literatuurlijst

In de roadmap vind je de belangrijkste opleidingsinformatie handig op een rij.Om je zo goed mogelijk antwoord te geven op je vragen, hebben we de veelgestelde vragen gebundeld.

Student aan het woord

Bobbie Kwinten

‘Door de vrijheid die ik ervaar, kan ik mijn talenten optimaal ontwikkelen’

Lees het verhaal van Bobbie

Femke Verhoef

‘Deze studie is helemaal jouw ding als je een ondernemend en leergierig type bent, die dingen graag anders doet’

Lees het verhaal van Femke

Locaties en contact