Inclusive society
Door maatschappelijke ontwikkelingen zoals globalisering, digitalisering, individualisering en vergrijzing is de diversiteit in de samenleving toegenomen. Tegelijkertijd is de ongelijkheid in Nederland groot. Kansen van kinderen verschillen al snel na de geboorte, afhankelijk van het gezin waar ze in opgroeien.
Lageropgeleiden hebben bijvoorbeeld vaker te maken met onzekere, onveilige en ongezonde woon- en werkomstandigheden dan hogeropgeleiden. Voor mensen met een beperking is de toegang tot cruciale sectoren als onderwijs en arbeidsmarkt vaak nog lastig. En een niet-Nederlandse achternaam zorgt voor minder kansen op de arbeids- en stagemarkt. Kortom, de kansenongelijkheid zorgt voor een tweedeling in de maatschappij – in heel Nederland, en zeker ook in onze regio. Het Centre of expertise (CoE) Inclusive Society richt zich op een samenleving waarin iedereen kan meedoen, zich thuis voelt en tot zijn recht komt.
Naar een toekomstbestendige, inclusieve samenleving
Het CoE Inclusive Society draagt eraan bij dat iedereen in onze regio volwaardig kan deelnemen aan onze huidige, complexe samenleving – ongeacht sociaaleconomische status, gezondheidsverschillen, geletterdheid, etnische afkomst of seksuele oriëntatie. Door het maatschappelijk weefsel fundamenteel te vernieuwen bouwen we aan een toekomstbestendige, inclusieve samenleving. Daarbij zijn nieuwe integrale ecosystemen en multideskundige, lokale communities de sleutel tot innovatieve oplossingen. Het vertrekpunt van het CoE Inclusive Society is het collectief: hoe creëren we een samenleving waarin iedereen kan meedoen en zich deel voelt van het geheel? Inclusievraagstukken spelen overal in het maatschappelijke, economische en ruimtelijke domein. Vaak gaat het om complexe vraagstukken, waarvoor structurele oplossingen nodig zijn. Het CoE Inclusive Society hanteert daarom een transdisciplinaire aanpak, waarbij vanaf het begin van elk project met verschillende disciplines en de praktijk nauw wordt samengewerkt om tot integrale oplossingen te komen.
Op de hoogte blijven? Meld je hier aan voor onze nieuwsbrief!
Onderzoeksprojecten
-
City Deal Kennismaken
Binnen de City Deal Kennismaken hebben we de ambitie om elke student aan de slag te laten gaan met een vraagstuk van inwoners uit Eindhoven, Tilburg en Helmond
Lopend
-
2SHIFT: eerlijke kansen op een gezond leven
Sprong2Shift: Societies and Systems for Health, Inclusiveness and Fairness in Transition. De ambitie is het vergroten van eerlijke kansen op gezond leven.
Lopend
Nieuws van Inclusive Society
Betrokken lectoraten
Inclusive etalage
Centre of Expertise Inclusive Podcast
Hoe kunnen we professionals in zorg en welzijn nog beter laten samenwerken met het vrijwilligersnetwerk en daarbij technologie als hulpmiddel inzetten? Teatske van der Zijpp en Maja Rocak praten erover met Erik van Roon. Een samenwerking van Centre of Expertise Inclusive Society en Centre of Expertise Health.
We staan voor grote uitdagingen met elkaar. Hoe houden we de planeet leefbaar voor de kinderen van onze kinderen? Hoe blijven we een beetje aardig tegen elkaar, nu en in de toekomst? Vraagstukken die we als beroepskrachten alleen niet op kunnen lossen. We zijn als burgers allemaal aan zet. In deze rede laat Dana zien hoe burgerschapsstijlen hierbij behulpzaam kunnen zijn.
Kennisteam
Barbara Winkelhuyzen
Projectleider en kennismakelaar City Deal KennismakenDe Inclusieve Rubriek
Bij het Centre of Expertise vinden we dat iedereen in de samenleving volwaardig moet kunnen participeren. Dat gaat helaas niet vanzelf: zowel sociaal, fysiek als digitaal wordt onze samenleving complexer en dat brengt vraagstukken met zich mee. Daarom introduceren we de nieuwe rubriek ‘De Inclusieve Dialoog’, waar experts antwoord geven op uiteenlopende kwesties die te maken hebben met de inclusieve samenleving.
Benieuwd naar de artikelen? Je leest ze hieronder!
Heb jij ook een vraagstuk waar het CoE je bij kan helpen? Laat het ons weten, en misschien komt jouw casus wel aan bod in een volgend artikel van ‘De Inclusieve Dialoog’!