
Ondersteunende technologieën
Als hightechbedrijf wil je naast bijblijven en innoveren ook vooroplopen. Maar bij kennisvragen en uitdagingen op het gebied van technische onderwerpen is vaak onderzoek nodig en een partner om samen praktijkgericht onderzoek te kunnen doen. Ondersteunende technologieën zijn technologieën die een grote bijdrage leveren of voor een doorbraak kunnen zorgen, in uitdagingen op gebieden als ‘gezondheid en zorg’, ‘landbouw, voedsel en water’, ‘veiligheid’ en ‘energietransitie en duurzaamheid’.
Het doel van dit kennisthema is: hoe kunnen ondersteunende technologieën bijdragen aan de oplossingen van maatschappelijke uitdagingen? Het kennisthema sluit nauw aan op de kracht van de regio: een sterk innovatie‐ecosysteem rond de (high‐tech) maakindustrie, MedTech en smart mobility in de Brainport, Midpoint en Greenport regio. Daarnaast zal Ondersteunende technologieën zich ook richten op het ontwikkelen van inspirerende ‘AI for Good’ toepassingen.
Uw bedrijfsontwikkeling
Als ondernemer in de hightech innoveer je samen met Fontys. Samen doen we onderzoek en ontwikkelen we innovatieve technologieën, waarvan onderwijs, bedrijfsleven én de maatschappij beter worden. Daarnaast bieden we een platform voor kennisdeling, waardoor we samen up to date blijven.
Het Centre of Expertise is de motor achter dit (multidisciplinaire) kennis- en onderzoeksnetwerk. Benieuwd naar wat we voor je bedrijf kunnen betekenen?
De 10 kenmerken van het Centre of Expertise
Lees hoe het Centre werkt aan de invulling en uitwerking van de 10 kenmerken, zoals vastgesteld in het verenigingskader Centres of Expertise.
Onderzoeksprojecten
- De Lockdown een Tikkie terug
- Een robot is geen superverspreider
- PriMo (Printed Molds)
- RAMSES (Reinforced Additively Manufactured Structures for Extended Survival)
-ROAZ (Robot Acties in de Zorg)
Betrokken lectoraten en onderzoekslijnen
Binnen het kennisthema Ondersteunende technologieën zijn meerdere lectoraten en onderzoekslijnen werkzaam. Lectoraten verrichten praktijkgericht onderzoek, verzorgen onderwijs en helpen de beroepspraktijk te innoveren. Een lectoraat staat onder leiding van de lector, die expert is in een bepaald vakgebied. De lector werkt samen met een kenniskring, docenten en (externe) experts.
Lectoraten
- AI en Big Data
- Applied Natural Sciences
- Business Innovation
- Circulaire Transitie
- Future Powertrain
- HIT: Technologie in de zorg
- HIT: Value-Based Health Care
- High Tech Embedded Software
- Industrial Engineering & Entrepreneurship
- Mechatronica en Robotica
- Mens en Technologie
- Sociale veerkracht
- Supply Chain Innovation
- Thought Leadership
Onderzoekslijnen
Kennisdelen
Leven lang leren door kennisdelen
Een belangrijke ambitie van het Centre of Expertise HTSM is om het leven lang ontwikkelen van professionals te stimuleren via kennisdeling.
Onder kennisdeling verstaan we: kennis en ervaringen uit onderzoek en onderwijs delen met de beroepspraktijk. Dat levert meerwaarde op voor alle betrokken partijen. Samen met Fontyslectoraten en onderzoeksgroepen werken we aan kennisdeling:
Hightech inspiratiesessies
Het delen van hightech-trends en resultaten uit praktijkgericht onderzoek en hoger beroepsonderwijs, met als doel:
- Hightech werkveld informeren en inspireren over state of the art trends en de laatste ontwikkelingen.
- Enthousiasmeren en kansen creëren voor publiek-private samenwerkingen.
- Netwerkvorming van bedrijven, organisaties en onderwijs.
Podcast
Wat is de impact van technologie op ons leven? Zijn computers ons over een aantal jaar de baas? Fontyslectoren Eveline Wouters en Mark de Graaf bespreken deze vragen in bovenstaande podcast.
Het HTSM-team

Rink Lycklama à Nijeholt
Coördinator HTSM-onderzoeksprojectenNieuws
{{ feed.values.title }}
{{ feed.properties.publicationDate }}{{ feed.properties.description }}
Lees verderContact
Algemeen
Centre of Expertise HTSM,
Leading lector:
Kenniscentrum Artificiële Intelligentie,
Leading lector:
