Health
Ambitie
De ambitie van het Centre of Expertise Health is dat iedereen een eerlijke kans heeft op een gezond leven. Daarvoor werken we samen met zorgorganisaties, overheid, bedrijfsleven, burgers en andere kennispartners. We hebben een brede kijk op gezondheid: het gaat ook over preventie, gezond gedrag, leefstijl en vaardigheden. We richten ons op technische en sociale innovatie. We verbinden onderwijs, onderzoek en praktijk. Vanuit die rol jagen wij onderzoek en innovatie aan en brengen we partijen bij elkaar. Het Centre of Expertise Health is een publiek-private samenwerking met in het bestuur Slimmer Leven, Pharos, GGD-BZO, Transvorm, Fontys Mens en Gezondheid en Fontys Paramedisch.
Lees het programmaplanTheory of Change
De Theory of Change is de basis voor het werk van het Centre of Expertise Health. Het laat onze activiteiten zien, die effect hebben op korte, middellange en lange termijn. Met als uiteindelijke doel: impact maken, zodat iedereen een eerlijke kans heeft op een gezond leven.
Bekijk de Theory of ChangeOnderzoeksprojecten
Impact for Health: onderzoeksprojecten met een missie
Het Centre of Expertise Health vertaalt haar missie ‘een eerlijke kans op een gezond leven voor iedereen’ door het versterken van onderzoek en innovatie. Interdisciplinaire samenwerking staat hierbij centraal. In dit kader is voor 2023 en 2024 een onderzoekscall uitgezet: Impact for Health. Het doel is nieuwe initiatieven te stimuleren, samenwerkingen en coalities te versterken en een impuls te geven aan de doorwerking van onderzoek naar onderwijs en/of beroepspraktijk.
Call Impact for Health 2025
Deelnemen aan de call Impact for Health 2025? Je vindt de call in onderstaand pdf-bestand (met bijlagen). Je aanvraag indienen kan tot 11 november.
Informatie over de afgeronde en lopende onderzoeken van Impact for Health:
Thema's
Met praktijkgericht onderzoek en innovatie richten we ons binnen het Centre of Expertise Health op drie thema’s: gezondheidsvaardigheden, gezonde fysieke en sociale leefomgeving en samenzorg voor de toekomst.
Thema
Gezondheidsvaardigheden
Om een eerlijke kans te hebben op een gezond leven, is het een voorwaarde dat je in staat bent om voor je eigen gezondheid te zorgen. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Het thema ‘gezondheidsvaardigheden’ besteedt daar aandacht aan.
We kijken in de eerste plaats naar informatievaardigheden en digitale vaardigheden met betrekking tot gezondheidsonderwerpen. Daarnaast kijken we naar de rol van (toekomstige) professionals daarin en de (cultuur)sensitiviteit in hun werkzaamheden. Daarbij zetten wij sterk in op inclusief onderzoek en co-creatie met gebruikers met lage gezondheidsvaardigheden.
Projecten
In het nieuws
In samenwerking met
Contact
Prof. Dr. E.J.M. (Eveline) Wouters
Lector Health Innovations & Technology | Fontys ParamedischThema
Gezonde fysieke en sociale leefomgeving
Een gezonde leefomgeving draagt direct bij aan gelijke kansen op gezondheid en het terugdringen van gezondheidsverschillen. Dat gaat bijvoorbeeld over schonere lucht en een groene omgeving, maar over een goede sociale en financiële omgeving - denk aan stabiel inkomen, waardoor je bestaanszekerheid hebt. Het is belangrijk dat we blijven inzetten op een gezonde leefomgeving die mensen en hun netwerk stimuleert tot participatie, ontmoeting en een gezonde leefstijl. Bijvoorbeeld door te werken aan beweegvriendelijke omgevingen in de wijk, op het werk en op school. Of door te bouwen aan een sociale leefomgeving waarin mensen zelf én samen kunnen zorgen voor een gezond leven.
Documenten
In het nieuws
Contact
Thema
Samenzorg voor de toekomst
Zorg en welzijn zijn volop in beweging. We zien bijvoorbeeld de vraag naar zorg toenemen, terwijl er steeds minder mensen in de zorg werkzaam zijn. Ook het werk van verpleegkundigen en andere professionals verandert. Ze werken steeds meer samen met zorgvragers (patiënten), mantelzorgers, familie, vrienden en buren. Daarnaast groeit de inzet van technologie in de zorg. Ook dat brengt uitdagingen met zich mee.
Netwerk
Fontys wil bijdragen aan oplossingen voor deze uitdagingen. Daarom onderzoeken en versterken we ‘samenzorg’. Dat betekent zorgen voor jezelf, in combinatie met zorg door een netwerk van personen en (zorg)organisaties, ondersteund door (technische) hulpmiddelen.
Dagelijks leven
Wij ontwerpen oplossingen, in samenwerking met alle betrokkenen. We vinden het belangrijk dat iedereen op zijn eigen manier kan meedoen. In onze aanpak zijn we creatief, kijken we kritisch naar het proces en gebruiken we ervaringen uit het verleden. Zo ontwikkelen we samen kennis, die mensen in hun dagelijkse leven kunnen toepassen. Kennis die mensen ondersteunt bij lichamelijke, geestelijke of sociale uitdagingen. Ons doel: mensen zo lang mogelijk een betekenisvol leven laten leiden, met aandacht voor de eigen regie.
Projecten
Contact
J.A.J.P (Janno) Barlage
Docent-onderzoekerDr. T.J. (Teatske) van der Zijpp
Lector Technologie in het lectoraat Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenlevingPartners: verbinding onderzoek, onderwijs en praktijk
Binnen het Centre of Expertise Health zijn meerdere lectoraten actief. Lectoraten verrichten praktijkgericht onderzoek, verzorgen onderwijs en helpen de beroepspraktijk te innoveren. Een lectoraat staat onder leiding van de lector, die expert is in een bepaald vakgebied. De lector werkt samen met een kenniskring, docenten, studenten en (externe) experts. Het Centre of Expertise Health is ook aangesloten bij landelijke lectorenplatforms.
- AI en Big Data
- Applied Natural Sciences
- Continue professionele ontwikkeling van verpleegkundigen
- De ondernemende regio
- Decision Support: who CAREs?
- Designing the future
- Dynamische Talentinterventies
- Gezond Seksueel Opgroeien
- Empowering Healthy Behaviour
- Technology to Enable people in the Context of Health (TECH)
- Value Based Health Care
- Interaction Design
- Mens en Technologie
- Moral Design Strategy
- Move to be
- Persoonsgerichtheid in een ouder wordende samenleving
- Professionele werkplaatsen / Samenwerken met impact
- Sociale Veerkracht
- Thought leadership
- Versterking impact praktijkgericht onderzoek
- Technology acceptance, implementation and accessibility in health care
- Health Innovations and Technology (HIT)
Gezamenlijke aanpak
De partners van het Centre of Expertise Health werken samen aan het aanpakken van sociaal-economische gezondheidsverschillen. Samenwerking gebeurt zowel tussen onderzoek, onderwijs en praktijk als tussen disciplines en sectoren. Het Centre of Expertise stimuleert en ondersteunt deze verbindingen. Een voorbeeld zijn de hybride leeromgevingen, waar studenten, docenten en werkveld samen leren, werken en onderzoeken. Een ander voorbeeld is PITCH (Platform to Innovate, Test & Connect in Health).
Lees verder over PITCHFontys Pro Health: professionele en persoonlijke ontwikkeling
Wil je als health-professional carrièrestappen zetten, beter worden in je vak of inspiratie opdoen? Bekijk de mogelijkheden van Fontys Pro Health: alles wat Fontys in huis heeft voor zorg- en welzijnsprofessionals, onder één dak.
Lees verder over Fontys Pro HealthNetwerken
Het Centre of Expertise Health is vertegenwoordigd in verschillende netwerken, zoals Coalitie Vitaal in Brainport en Alliantie Gezondheidsvaardigheden en we werken samen met (mkb-)technologieontwikkelaars. Slimmer Leven, Pharos, GGD-BZO, Transvorm, Fontys Mens en Gezondheid en Fontys Paramedisch vormen het bestuur van het Centre of Expertise Health.
Health etalage
Podcasts
Er is veel te vertellen over eerlijke kansen op een gezond leven. Erik van Roon neemt er de tijd voor, vindt er de juiste mensen bij en maakt er fraaie podcasts van, voor het Centre of Expertise Health. Luister mee op Spotify!
Hoe kunnen we professionals in zorg en welzijn nog beter laten samenwerken met het vrijwilligersnetwerk en daarbij technologie als hulpmiddel inzetten? Teatske van der Zijpp en Maja Rocak praten erover met Erik van Roon. Een samenwerking van Centre of Expertise Inclusive Society en Centre of Expertise Health.
Luister naar de podcast 'Zoek het uit!' waarin Els De Maeijer (teamleider bij Fontys Centrum voor Ondernemerschap) praat met Fred Holtkamp en Geert-Jos van der Maazen, over hoe het onderzoek SmartScan bijdraagt aan een vitale, duurzame en inclusieve samenleving. Het project Smartscan sleepte de tweede prijs in de wacht bij de SIA-RAAK awards (2023).
Health agenda
Symposium Technologische en Sociale Innovaties in de Zorg en Afscheidsrede prof. dr. Eveline Wouters
Op 10 januari 2025 organiseert Fontys Paramedisch ter gelegenheid van het afscheid van prof. dr. Eveline Wouters het symposium 'Technologische en sociale innovaties in de zorg'. Het ochtendprogramma richt zich op de diverse ontwikkelingen in de gezondheidszorg. In de middag staat het symposium in het teken van het afscheid van Eveline, lector Fontys Paramedisch en hoogleraar bij Tranzo, Tilburg University. Met haar werk heeft zij een belangrijke bijdrage geleverd aan onderzoek naar innovaties op het snijvlak van technologie en zorg.
Ook samen onderzoek doen?
Heb je een innovatief vraagstuk, dat je wilt onderzoeken met docenten en studenten van Fontys Hogeschool? Neem dan contact met ons op.
Nieuwsbrief
Op de hoogte blijven van ontwikkelingen, evenementen, mijlpalen en manieren om samen te werken met het Centre of Expertise Health? Schrijf je in voor onze e-nieuwsbrief, die vijf keer per jaar verschijnt.
Aanmelden voor de nieuwsbrief